Huurteisen ratamestarin jälkipelit

  • tehnyt

Tätä kirjoittaessa sunnuntaina 21.11.2021 Nuuksion Huurteisen leimaisimet on jo käyty keräämässä pois maastosta ja ratamestari on ehtinyt katsella sekä tuloksia että osallistujien kulkemia reittejä härvelistä.

Suunnistusratojen osalta tarkoituksena oli tarjota erikoispitkän matkan ratoja, joissa on paljon pitkiä erilaisia reitinvalintavälejä. Sijoittelin eri mittaiset radat hieman eri maaston osiin niin että sain tasattua rastien kulutusta sekä niin että samalla syntyi rastiverkoston pohja rogaan. Kaikki radat koitin tehdä haastaviksi. Lyhin 5km rata oli hieman helpompi kuin muut radat (välillä pöydällä oli vaikeampikin vaihtoehto joka suuntautui enemmän pohjoiseen). Kun kyseessä oli yhteislähtö niin tein ykkösväleistä pitkiä ja katsoin rastipisteet niin että rastipiste maastossa oli selkeä ja siinä olisi tilaa leimata ruuhkassakin. Itse pidin mielenkiintoisimpina väleinä 10km pitkää 8-9 väliä sekä 15km ja 20km pitkää yli 2,5km rastiväliä maaston eteläosassa. Näistä molemmissa härvelin perusteella näyttää että kaikkia ratamestarin mielessä olleita vaihtoehtoja on käytetty.

Rogainingin osalta käytin tänä vuonna huomattavasti enemmän aikaa rastipisteiden miettimiseen sekä erikoisesti rastien pisteytyksen laadintaan verrattuna vuoteen 2020. Pisteytyksen idea oli hajoittaa arvokkaat ysit, seiskat ja kutoset tasaisesti ympäri maastoa kuitenkin niin että paras reitti ei olisi kiertää pitkin reunoja. Ihan lähialueille jätin kahden ja kolmen pisteen rasteja sekä joustoksi kaikille matkan loppuun sekä myös aloittelijoille helpoiksi rasteiksi. Koitin tehdä pohjois- ja eteläosasta tasavertaiset. Lisäksi koitin katsoa että kummallekin puolelle olisi tarjolla muutamia tasavahvoja vaihtoehtoja. 4h rogainingia varten kartan reunoilla oli muutamia melko yksinäisiä pisteitä joiden pistemäärä oli suhteellisen korkea mutta joiden hakemiseen kului myös aikaa (91, 70, 92) Löytämäni lyhin kaikki rastit reitti oli noin 27km. Hieman yllätys oli että 4h sarjassa suuri osa joukkueista lähti pohjoiseen. Olin itse miettinyt että optimi olisi ollut ensin kerätä virkein jaloin etelän maastosta isot pisteet ja sitten siirtyä pohjoiseen ja lopussa ottaa Vihdintien molemmin puolin olleet helpot rastit.

Kiitokset kaikille osallistujille ja tervetuloa Huurteiseen 2022,
Jyrki Louhi, Nuuksion Huurteisen ratamestari 2021