Historia

Iltarastien konsepti syntyi alun perin vuonna 1977. Idean kuntosuunnistustapahtumista nykymuodossaan junaili käyntiin Helsingin suunnistajien pitkäaikainen huippusuunnistaja ja seura-aktiivi Juhani Salmenkylä. Alkutaipaleen menestyksen takana oli vahvasti Ilta-Sanomat, joka järjesti mm. rastiliput, arvontapalkintoja ja ennen kaikkea palstatilaa. Osaksi lehden ja osaksi tapahtuman kellonajan mukaan tapahtuman nimeksi tuli Iltarastit. Nimi on osoittautunut osuvaksi ja siitä on tullut käyttökielessä kuntosuunnistustapahtumaa tarkoittava ja jopa sitä tunnetumpi yleisnimi. Iltarastit on rekisteröity tuotenimi.

Ilta-Sanomien yhteistyön myötä syntyi myös Iltarastien punainen logo, joka on säilynyt ennallaan tapahtuman alkuajoista lähtien. Logo on meille tärkeä ja vaalimme sitä ja sen synnyttämää seuratoiminnan jatkumoa täysin sydämin!

Ensimmäiset Iltarastit järjestettiin Pirkkolan liikuntapuistossa. Paikalla oli kymmenkunta toimitsijaa, joita kovasti jännitti tulijoiden määrä. Ilta-Sanomat oli jo viikon ajan tehnyt juttuja suunnistuksesta yleensä ja Iltarasteista erityisesti. Paikalle löysikin peräti 231 rasteille hamuajaa ja karttoja piti varta vasten hakea varastosta lisää. 

Iltarastien näkyvyys luonnollisesti lisäsi sen osallistujamääriä entisestään. Vuosi 1979 on toistaiseksi ollut Iltarastien osanottajamäärien huippuvuosi. Tällöin suorituksia kertyi peräti 24000 kpl ja ennätys yhdellä kertaa oli mahtavat 1200 suoritusta! Näistä vuosista osanottajat ovat jakaantuneet useampien kuntotapahtumien kesken ja Iltarastien osanottajamäärät ovat pienentyneet. Viime vuosina määrät ovat olleet noin 10000 suorituksen tienoilla. Kaiken kaikkiaan vuosien saatossa Iltarasteilla on kirjattu satojatuhansia suorituksia ja tapahtuma on liikuttanut kaiken tasoisia suunnistajia sekä tuonut lukuisia uusia harrastajia lajin pariin.

Historiansa aikana Iltarastien konsepti ja perusilme on haluttu säilyttää, mutta teknologian kehittyessä osallistumisesta on tullut sujuvampaa: ilmoittautuminen tapahtumiin onnistuu kätevästi, Emit-leimaus mahdollistaa tarkan suorituksen analysoinnin ja oman tuloksen vertaaminen muiden osallistujien onnistumisiin käy kätevästi tulospalvelussa. Iltarastit on vuodesta toiseen onnistunut säilyttämään viehätyksensä rentona koko kansan tapahtumana kaikkien muiden eri kuntotapahtumien keskellä. Yhä edelleen nuoret ja myöhemmällä iällä innostuneet, vasta-alkajat sekä Suomen huippusuunnistajat tapaavat Iltarasteilla ja lähtevät metsään. Jotain vietävän hauskaa siinä täytyy siis piillä.