Ohjeet

Ohjeet syksyn 2021 virtuaaliseen tulospalveluun

Virtuaalinen tulospalvelu löytyy Kalenteri ja tulokset – sivulta, valittujen tapahtumien nimen jälkeen löytyy linkki, Klikkaa linkki ja sieltä “lisää tulos” ja toimi annettujen ohjeiden mukaan.

 • Paloheinän IR (10. – 24.10)
 • Merirastilan IR (17. – 31.10)
 • Mustikkamaa IR (24.10 – 7.11)

on käytössä virtuaalinen tulospalvelu. Ajanotto tapahtuu juoksijan omalla gpx-jäljen tallentavalla urheilukellolla tai vastaavalla laitteella. Jälki ladataan kunkin tapahtuman virtuaaliseen tulospalveluun ja siitä lasketaan loppuaika sekä väliajat. Myös rastien “leimaukset” eli rastilla käynti tarkistetaan, ohitetut rastit aiheuttavat hylkäyksen.

Toiminta lähdössä: 1) Siirry lähtöön, joka on samalla K-piste (kolmio kartalla) 2) Käynnistä reitin tallennus kellossa/laitteessa 3) Lähde liikkeelle!

Tarkista rastikoodit: Eri ratojen rasteja voi olla lähekkäin. Varmista, että kävit juuri oman ratasi rastilla. Kartassa ja rastimääritteissä näkyvä rastikoodi löytyy rastilipusta.

Varmista maalileima: Tee maalin “läpijuoksu” eli pysähdy ja pysäytä kello/laite vasta kun olet maaliympyrän ulkopuolella. Ajanotto pysähtyy automaattisesti maalipisteen kohdalle kuten väliajat rastipisteissä. Gps-jälki syntyy pienellä viiveellä ja ajanoton pysäytys liian aikaisin voi katkaista jäljen jo ennen maalia jolloin maalileima jää puuttumaan.

Jos virtuaalinen tulospalvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, niin sen käyttämiseen löytyy vinkkejä viime kesän N7 youtube ohjevideolta. Gpx-jälki saadaan eri valmistajilla hieman eri tavoin. Viime kesän N7 youtube ohjevideo esittelee miten Polar, Garmin ja Sports Tracker toimivat.

Suunto on uusimmissa laitteissaan/palveluissaan hylännyt suoran tuen reittijälkien gpx-muotoiselle käsittelylle. Suunnon palvelusta saatava gpx-jälki ei sisällä aikaleimoja eikä siis kelpaa virtuaaliseen tulospalveluun eikä Reittipalveluun. Suunto appin voi kytkeä esim Sport Trackerin tai Stravan palveluun, josta voi tallentaa toimivan gpx-tiedoston. Toinen vaihtoehto on tallentaa jälki Suunnon palvelusta FIT-muodossa ja muuntaa se gpx-muotoon. Onnistuneita reittien FIT->gpx -muunnoksia on tehty ainakin www.alltrails.com -palvelussa. Viimeisimmän tiedon mukaan gpx-jäljen saa suoraan Suunnon palvelusta kun valistee <Vie GPX-harjoitus>.

Erikoisohjeet IR tapahtumiin: kesä-elokuu 2021

 • Tapahtumissa noudatetaan viranomaisten ja Suomen Suunnistusliiton ohjeita koronaturvallisuudesta. Toivomme myös kaikkien osanottajien noudattavan runsaan vuoden aikana tutuksi tulleita koronaohjeistuksia (maski, turvaetäisyydet, hygienia). Tavoitteena on turvallinen ja nopea palvelu ruuhkia välttäen.
 • Tapahtumiin voi osallistua vain terveenä. Vähäistenkin oireiden johdosta tapahtumaan ei saa osallistua. Riskiryhmille suositellaan omatoimisuunnistusta. Suosittelemme maskin käyttöä tapahtumapaikalla (maastossa maskia ei tarvita).
 • Omaa Emit-korttia käyttävien pyydetään rekisteröivän korttinsa etukäteen Express palveluun, joka nopeuttaa toimintaa myynnissä sekä itsellesi että järjestäjile. Jos et ole vielä ilmoittanut emit-korttia Express palveluun, tee se viimeistään tapahtumaa edeltävänä iltana. Express rekisteröinti ei sido sinua mitenkään. 
 • Suosittelemme vahvasti Iltarastit Saldon käyttämistä, jolloin emit korttisi toimii tapahtumassa maksukorttina express automaatilla. Huomio: Iltarastit saldo on ostettava kesän aikana etukäteen. Saldon ostaminen tapahtumassa ei ole mahdollista johtuen korona rajoituksista.
 • Huomio: Helsingin Suunnistajien jäsenet rekistöröikää oma emit-korttisi myClub palveluun. Sen jälkeen iltarastien jäsenetu on kirjattu emit kortillesi ja voit käyttää iltarasteilla express palveluautomaattia.
 • Vuokra-emit kortteja on tarjolla rajoitetusti. Samoin oman emit-kortin rekisteröinti paikan päällä on rajoitetusti mahdollista. Mahdollisten ruuhkien syntyessä näistä kahdesta palvelusta voidaan joutua luopumaan.
 • Kaikissa maastoissa niin Nuuksiossa kuin Keskuspuistossakin on tarjolla ratakohtaiset kartat: 2km, 4km, 4V, 5km, 7km sekä Nuuksiossa 9km (ja tietyissä tapahtumissa 12km). Saatavana on myös kaikki rastit -karttoja, mutta ratojen piirtämiseen ei ole pöytiä eikä kyniä, vaan jokainen piirtää ratansa omalla kynällään.
 • Ruuhkien välttämiseksi karttojen myyntiaikaa on pidennetty kolmeksi tunniksi: 16:00-19:00.
 • Maastossa suunnista ratasi ja leimaa rasteilla. Älä jää seisomaan ihan rastin viereen vaan turvaa muiden turvallinen pääsy rastille.
 • Muista leimata suorituksen jälkeen sekä maalissa että tulospalvelussa. Itkumuuri palvelee poikkeuoloissa vain virtuaalisesti osoitteessa tulokset at helsinginsuunnistajat.fi. Maali sulkeutuu klo 20:00. Maalin ja tulospalvelun jälkeen suuntaa heti kotimatkalle.

Tarjonta kuntosuunnistajalle 2021

Katso myyntipaikat kartalla
 • Lasten Rastit on maksuton, itse tulostettava suunnistuskartta lähimaastoissa lapsiperheiden ja aloittelevien suunnistajien käyttöön.
 • Kiintorastit ovat pysyvästi Nuuksiossa: Pirttimäki, Solvalla, Luukki, Salmi.
 • Lähikiintorastit löytyvät Helsingin liikuntapuistoista.
 • Iltarastit järjestetään kalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvissa maastoissa.
 • Karttoja myydään verkkotilauksena, toimitus postitse tai noutopisteeseen, kartat voi myös ostaa myyntipisteistä.
 • Katso maastot ja myyntipaikat kartalla.
 • Kartalla kaikki rastit, ratojen pisteet luettelona kartassa, yhdistä rastipisteet
 • Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali on merkitty. Ei emit-leimasimia, ei lääppimistä rasteilla.
 • Reittipalvelu ja virtuaalinen tulospalvelu tallennetun gpx-jäljen perusteella

Karttojen ja tapahtumien tarkemmat tiedot Iltarastien Kalenteri-sivulla.

Omatoiminen suunnistus

Metsä on edelleen turvallinen paikka liikkua. Suunnistuksen positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin on merkittävä. Laajalla omatoimisen suunnistuksen tarjonnalla Helsingin Suunnistajat haluaa antaa suunnistuksen ystäville tilaisuuden nauttia luontoliikunnasta myös poikkeuksellisina aikoina. Toivomme, että saamme myös monta uutta ystävää tutustumaan meille rakkaaseen harrastukseen.

Omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään turvallinen etäisyys ja huomioidaan riskiryhmät. Suunnistus liikuttaa isojakin joukkoja ja metsään mahtuu kyllä. Matkat ja oma toiminta pitää miettiä nyt tarkemmin. Suosittelemme liikkumista omin voimin, ota kävely- tai pyörälenkki osaksi liikuntaa.

Kokeneempien suunnistajien rastikattaus sisältää pysyviä kiintorasteja Helsingin liikuntapuistoissa ja Nuuksion maastoissa sekä Iltarastikalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvat maastot. Nämä kartat ovat “kaikki rastit” -tyyppisiä eli voit valita oma ratasi päivän kunnon mukaan ja käyttää samaa karttaa useampaan kertaan. Voit tilata karttapaketin kotiisi tai noutopisteeseen tai käydä ostamassa kartat myyntipisteistä. Verkosta tilatut karttapaketit voi maksaa myös Saldo-sarjalipulla, yrityssopimuksella tai liikuntaeduilla.

Toimimme viranomaisten määräysten ja Suomen Suunnistusliiton ohjeiden mukaan. Koska olosuhteet ovat poikkeukselliset ja tilanne voi muuttua nopeastikin, pyydämme tarkistamaan ohjeet verkkosivuiltamme.

Lasten Rastit

Lasten Rastit ovat lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille suunniteltuja ratoja lähimaastoissa. Radat ovat 1.5 – 2km pitkiä ja kartat helppolukuisia, mittakaava 1:5000 (1 sentti = 50 metriä). Radat tukeutuvat polkuihin, mutta ilkivallan välttämiseksi rastit on sijoitettu sivuun isoimmilta kulkuväyliltä. Kompassia ei välttämättä tarvita. Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali, ei leimasimia, ei ajanottoa.

Lasten Rastit ovat Helsingin liikuntapuistoissa.

Kartat ovat maksuttomia ja voit tulostaa A4-kokoisen kartan itse, pdf-dokumentit löytyvät Lasten Rastit-sivulta. Karttaa on helppo käyttää myös oman kännykän näytöllä.

Kiintorastit lähellä ja Nuuksiossa

Poikkeuksellisesti kiintorastit löytyvät myös Helsingin liikuntapuistoista. Lähikiintorasteilla kartassa on noin 30 rastipistettä sekä valmiita rataehdotuksia. Voit valita omaan kuntoon ja taitoon sopivan radan ja käyttää samaa karttaa useampaan kertaan. Kartat ovat A4-kokoisia, mittakaava 1:10 000.

Nuuksion kiintorastit sijaitsevat Pirttimäessä, Solvallassa, Luukissa ja Salmessa (katso kartalla). Kartat ovat A3-kokoisia (1:10 000). Kartassa on noin 20 rastipistettä sekä useita rataehdotuksia 3…10km. Rasteilla on heijastin eli ne soveltuvat myös omatoimiseen yösuunnistukseen. Rastit ovat maastossa pysyvästi ja ne vaihdetaan uusiin paikkoihin keväällä.

Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali on merkitty. Ei emit-leimasimia, ei ajanottoa, ei lääppimistä rasteilla.

Omatoimi-Iltarastit

Omatoimiset Iltarastit järjestetään Iltarastikalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvissa maastoissa. Rastit ovat maastossa kaksi viikkoa tapahtumapäivää edeltävästä sunnuntaista. Poikkeuksena Nuuksion kansallispuiston alueella (Solvalla ja Velskola) yhden viikon. Kartat ovat “kaikki rastit” -karttoja eli kaikki noin 30 rastia ja kaikki ratavaihtoehdot 2 … 9km löytyvät kartalta. Kartat ovat pääosin 1:10 000 -mittakaavassa ja kooltaan maaston mukaan A4 tai A3. Pyrimme valmistelemaan Omatoimi-Iltarastien kartat hyvissä ajoin, noin neljä viikkoa ennakkoon. Voit samalla kertaa tilata karttapaketin, jossa on kaikki kuukauden kartat valmiina.

Muuttuva tilanne

Olosuhteet niin suunnistukseen kuin kaikkeen muuhunkin toimintaan ovat edelleen poikkeukselliset. Noudatamme viranomaisten määräyksiä ja Suomen Suunnistusliiton ohjeistusta. Seuraamme suunnistajien toimintaa omatoimisen suunnistuksen karttajakelussa ja rasteilla. Tarvittaessa voimme myös lisätä maastoja ja karttoja tai muuttaa toimintaa. Pyydämme tarkistamaan ohjeet verkkosivuiltamme, koska tilanne voi muuttua yllättäen.

Toimintaohjeet

Lasten Rastit

 • Valitse maasto,
 • Tulosta maksuton kartta
 • Tarvittaessa lataa ja tulosta myös ohjeet aloitteleville suunnistajille
 • Suuntaa maastoon! Liiku ja toimi turvallisesti ohjeiden mukaan

IR tapahtumat

 • Tarkista tapahtuman ajankohta ja paikka IR-kalenteristä
 • Jos sinulla on oma emit-kortti rekisteröi se Express-palveluun viimeistään tapahtumaa edellisenä iltana (kerta rekistöröinti kauden aikana riittää). Tee uusi rekistöröinti, jos emit korttisi vaihtuu tai yhteystietosi muuttuvat. Huomio: Helsingin Suunnistajien jäsen rekistöröi oma emit-korttisi vain myClub palvelussa, ja sen jälkeen pääset metsään suoraan palveluautomaatin kautta.
 • Nopeimman palvelun tapahtumapaikalla saat, kun liität emit-korttiisi Iltarastit saldoa. Lisää saldoa viimeistään tapahtumaa edeltävänä iltana.
 • Tapahtumapaikalla suuntaa Iltarastit-vaunun lähellä olevalle opaspaalulle. Opaspaalulla ovat nähtävissä kaikki ratavaihtoehdot. Opaspaalulta opas ohjaa sinut eteenpäin seuraavasti:
  – Jos sinulla on emit-kortilla saldoa, mene palveluautomaatille, joka rekistöröi sinut maastoon
  – Jos sinulla on emit-kortilla Express-palvelu, muttei Saldoa mene IR-vaunun Express-kaistalle (+tasaraha)
  – Jos sinulla on emit, jota ei ole rekistöröity, mene IR-vaunun palvelukaistalle
  – Jos tarvitse laina-emitin, mene IR-vaunun palvelukaistalle
  – Jos haluat suunnistaa ilman emit-korttia mene kartan myyntiin.
 • Tämän jälkeen saat kartan jakelusta kartan. Valittavana on 2km, 4km, 4V, 5km, 7km radat sekä Nuuksion maastoissa 9km ja erikoistapauksisa myös 12km radat. Valitse ratasi jo opaspaalulla niin että kartanjakelu ei ruuhkaudu.
 • Suuntaa seuraavaksi kulkusi kartan osoittamaan lähtöpaikkaan (violetti kolmio kartassa). Huomaa että joissakin tapahtumissa on kaksi lähtöä: lyhyille radoille omansa ja pitkille radoille oma lähtöpaikka hieman kauempana. Jos olet epävarma kysy rohkeasti järjestäjiltä tässä kohtaa neuvoja.
 • Lähdössä nollaa emit-korttisi (pidä emit korttia nolla leimasimessa niin kauan että leimasimen LED vilkkuu neljä kertaa). Jos suunnistat ilman emit korttia voit lähteä maaston lähdöstä vapaasti.
 • Leimaa korttisi jokaisella rastilla. Ilman emit-korttia käy rastilipun lähellä.
 • Maalissa leimaa emit-kortti ensin maalileimasimeen ja suuntaa sen jälkeen tulospalveluun.
 • Tulospalvelussa leimaa korttisi automaattiin, joska kertoo aikasi ja sen hetkisen sijoituksen. Jos leimoissa on epäselvyyttää ota yhteys itkumuuriin joko paikan päällä tai etänä virtuaalisesti (tulokset at helsinginsuunnistajat.fi).
 • Tpahtuman tulokset löytyvät osoitteesta http://online.helsinginsuunnistajat.fi/ Kaikkien tapahtumien tulokset löytyvät kalenterisivulta https://iltarastit.fi/tulokset/

Omatoimiset suunnistukset verkkotilauksena

 • Täytä tilauslomake verkossa
 • Valitset kartat, toimitustapa ja maksutapa
 • Saat tilausvahvistuksen ja maksuohjeet sähköpostiisi
 • Maksutavat MobilePay, liikuntaedut, tilisiirto sekä Saldo-sarjaliput ja yrityssopimukset
 • Kartat tulevat valintasi mukaan postissa kotiin tai haluamaasi noutopisteeseen
 • Nouto tilausta seuraavana päivänä
 • Toimi turvallisesti noutaessasi karttoja, pidä etäisyyttä muihin noutopisteessä asioiviin henkilöihin

Omatoimiset suunnistukset myyntipisteistä

 • Voit myös ostaa kartat haluamastasi myyntipisteestä
 • Osta useampi kartta kerralla, jotta vältät turhaa liikkumista
 • Toimi turvallisesti ostaessasi karttoja, pidä etäisyyttä, vältä käteisen rahan käyttöä
 • Maksutavat myyntipisteen mukaan, Saldo-sarjaliput, yrityssopimukset ja liikuntaedut vain verkkotilauksena

Vinkkejä

 • Tilaamalla useamman kartan samalla kertaa vältät tarpeetonta liikkumista ja helpotat talkooväkemme työtä karttojen jakelussa
 • Voit maksaa verkkotilauksen myös Saldo-sarjalipulla sekä yrityssopimuksella, yksi kartta = yksi käynti kuten Iltarasteilla
 • Myös maksu liikuntaeduilla onnistuu verkkotilauksessa

Helsingin Suunnistajien jäsenet

 • Omatomi-Iltarastien kartat ja poikkeuksellisesti tänä keväänä myös kiintorastien kartat ovat HS-jäsenetu
 • Jäsenetuna karttoja saa vain verkkotilauksena noutopisteestä
 • Enintään neljä karttaa per tilaus ja yksi tilaus kuukaudessa
 • Asiakkaiden karttojen toimitus on aina ensisijainen
 • Lisätiedot jäsenpalvelussa

Noutopisteiden yhteystiedot

Tee maksu ohjeiden mukaan, ei maksuja noutopisteissä.

Tarkista aukioloajat linkeistä! Näytä tilausvahvistus, kun noudat karttasi noutopisteestä. Toimi turvallisesti, pidä etäisyyttä muihin noutopisteessä asioiviin henkilöihin.

– Iltarastit myyntipiste, huhti – syyskuussa maanantaisin klo 15-19, lokakuussa sunnuntaisin klo 10 – 13. tapahtumapaikka vaihtuu viikoittain kalenterin mukaan
– Suunnistajan Kauppa, Museokatu 34, Helsinki

Myyntipisteiden yhteystiedot

 • Karttamaksu 10€
 • Osta useampi kartta kerralla, jotta vältät turhaa liikkumista
 • Toimi turvallisesti ostaessasi karttoja, pidä etäisyyttä, vältä käteisen rahan käyttöä
 • Maksutavat myyntipisteen mukaan (EI Saldo-sarjaliput, yrityssopimukset tai liikuntaedut)

Iltarastit online-tulospalvelu ja reittipalvelu

Iltarastit-tapahtumassa on käytössä emit-ajanotto ja online-tulospalvelu.

Analytiikka tulospalvelussa

Online-tulospalvelusta löydät tulokset, väliajat sekä oman (ja kaverisi) tuloskortin väliaikavertailuineen. Näet tuloksesi online-palvelussa heti kun emit-korttisi on luettu maalissa.

Linkistä https://online.helsinginsuunnistajat.fi/ löydät viimeisimmän Iltarastit-tapahtuman tulokset.

Voit ladata urheilukellosi tallentaman gpx-reitin Iltarastit reittipalveluun. Toiminnot reiitien lataukseen ja katseluun löytyvät kalenterin sarakkesta “Tulokset”.

Reittien lataus: Napsauta “(lataa)“, anna nimesi ja valitse oman reittisi gpx-tiedosto koneeltasi ja paina “Lataa gpx”.

Reittien katselu: Napsauta “Reitit” ja saat kartan esiin. Napsauta haluamasi reitit näkyviin vasemman alareunan listasta, Reitillä on kolme tilaa: “häntä” / koko reitti / piilotettu. Huomaa aikajana-säädin kuvaruudun alareunassa. Klikkaamalla karttaa hiiren oikealla näppäimella saat lisätoimintoja.

Kysyttävää?

Miten koronaepidemia on huomioitu Iltarasteilla?

Metsässä on turvallista kulkea ja helppo säilyttää riittävät etäisyydet muihin ihmisiin. Ongelmakohdat kuntorasteilla ovat joukkojen kasautuminen yhteen paikkaan samaan aikaan sekä samojen pintojen koskettelu isolla joukolla. Pintojen koskettelu on nyt minimoitu poistamalla ajanotto (emit-leimasimet ja kortit) sekä suosimalla ennakkoon tapahtuvaa karttojen hankintaa. Tapahtumien keskitetyt myyntipisteet toimivat minimirajapinnoin.

Joukkojen kasautumista minimoimme tarjoamalla ison valikoiman vaihtoehtoja omatoimiseen suunnistukseen. Maastoja ja karttoja on paljon, samoin maastojen “aukioloa” on pidennetty: Lasten Rastit sekä kiintorastit ovat käytössä koko kevään ja kesän (Nuuksiossa koko kauden) ja viikoittaiset Omatoimi-Iltarastit ovat maastossa sunnuntaista sunnuntaihin.

Myös karttojen jakeluun on useita vaihtoehtoja joukkojen kasaantumisen välttämiseksi. Osan kartoista voi tulostaa itse, kartat voi tilata postitse kotiin tai noutopisteeseen ja lisäksi karttoja on saatavissa useista myyntipisteistä.

Miksi karttoja ei ole itse tulostettavina pdf-tiedostoina?

Lasten Rastit -kartat lähimaastoissa ovat tulostettavissa pdf-tiedostoina. Lasten Rastien pdf-karttoja voi käyttää helposti myös kännykän näytöllä.

Karttojen laatu on olennainen osa suunnistusta. Hyvän maaston kuvauksen lisäksi laatuun kuuluvat myös kartan tulostus ja luettavuus. Luettavuus tarkoittaa esimerkiksi Iltarasteilla käytetyn tarkemman mittakaavan 1:7500 hyödyntämistä aloittelevien harrastajien ja ikänäköisten huomioimiseksi. Kotitulostimilla päästään harvoin ammattimaisten tulostuspalvelujen jälkeen. Tulostusmahdollisuudet ovat nyt monelle rajalliset, kun kirjastot ovat kiinni ja työpaikalle ei pääse. Myös Nuuksion A3-kokoisten karttojen tulostus kotikonstein tuottaisi monelle ongelmia. Tilaamme karttamme Maplinelta, millä voimme varmistaa karttatulosteiden hyvän laadun.

Helsingin Suunnistajien laajan toiminnan perusta on iso valikoima karttoja hyvissä maastoissa Nuuksiossa sekä Helsingin liikuntapuistoissa. Karttoja päivitetään jatkuvasti ja mittavasta talkootyöstä sekä osittaisesta yhteiskunnan tuesta huolimatta Helsingin Suunnistajien karttakulut ovat kymmeniä tuhansia euroja vuosittain. Karttojen päivitykseen ja kartoilla järjestettyihin tapahtumiin liittyy aina myös sopimus maanomistajan kanssa. Noudatamme erittäin tarkkoja rajoituksia maaston käytössä, tapahtumien suunnittelussa ja rastien suunnittelussa.