Ohjeet

Tällä sivulla: Iltarastit lyhyesti, Toimintaohjeet Iltarastit-tapahtumissa, Omatoimisuunnistus, Helsingin Suunnistajien jäsenet, Kuntosuunnistajan vakuutus, Livelox reitin analysointia varten, Ota yhteyttä

Iltarastit lyhyesti

Iltarastit-tapahtumaan voit ilmoittautua etukäteen Rastilippu-palvelussa
Uutta: Omatoimisuunnistuksen kartat Rastilipussa! Lue lisää.

Osallistuminen Iltarasteille on HS-jäsenetu. Lue lisää ja liity jäseneksi.

Iltarastit-tapahtumat tulospalveluineen: 

 • Maanantaisin 1.4.–14.10. Karttojen myynti ja lähdöt klo 16.30–19. Maali sulkeutuu klo 20.
 • Sunnuntaisin 20.10.-3.11. Karttojen myynti ja lähdöt klo 10–12. Maali sulkeutuu klo 13
 • Käynnin voi maksaa etukäteen Rastilipussa (kertamaksu) tai ostamalla Iltarastit-sarjalipun. Paikan päällä tapahtumissa maksamiseen käyvät kortti, liikuntaedut, MobilePay ja käteinen.
 • Ratavaihtoehdot: 2, 3,5, 4V (vaikea), 5 ja 7 km (7 km ei kuitenkaan Meri-Rastilassa, Uutelassa, Kivikossa tai Mustikkamaalla). Nuuksiossa myös 9 km ja tietyillä kerroilla lisäksi 12 km. Tapahtumista saatavilla myös kaikki rastit -karttoja. 
 • Rogaining-radat: R90 (Nuuksion maastot) tai R60 (muut maastot). Radalla saa yhden pisteen käytyä rastia kohden. R90- ja R60-ratojen tuloksissa näkyvät kaikki, joilla on oma rata. Mitä on rogaining?
 • Kartat ovat ratakohtaisia ja A4- tai A3-koossa. Mittakaava on 1:7500 radoilla 2–5 km (joissakin tapahtumissa 5 km on 1:10 000).
 • Rastit ovat maastossa omatoimisuunnistusta varten tapahtumapäivästä seuraavan viikon lauantaihin asti. Poikkeuksena Nuuksion kansallispuiston alueella Solvallassa saman viikon lauantaihin asti. Lintujen pesintäaikaan Solvalla 22.4. tapahtuman jälkeen ei ole omatoimisuunnistusta lainkaan.
 • Kaikissa tapahtumissa on käytössä Emit-leimasimet ja -ajanotto. Jos et omista Emit-korttia, lainaaminen on mahdollista tapahtumapaikalla 3 euron hintaan.
 • Tapahtuman jälkeen tulokset löytyvät online-tulospalvelusta ja Rastilippu-palvelusta.
 • Reittien analysointia varten käytössä on Livelox-palvelu.
 • HS-jäsen: Muistathan päivittää Emit-numerosi MyClub-jäsenpalveluun, jotta IR-jäsenetusi on tapahtumissa käytössäsi. Jäsenille on oma rekisteröitymisautomaatti, jonka kautta pääset nopeammin metsään.
Kuva Markku Brummer

Toimintaohjeet Iltarastit-tapahtumissa

 • Tarkista tapahtuman ajankohta ja paikka Rastilippu-palvelusta tai  Iltarastikalenterista.
 • Maksa osallistumismaksu Rastilippu-palvelussa tai osta itsellesi Iltarastit-sarjalippu.
 • Tapahtumapaikalla suuntaa Iltarastien opastaululle, jolla on nähtävissä kaikki ratavaihtoehdot, ja valitse itsellesi sopiva rata.
 • Mikäli olet maksanut osallistumisen etukäteen, voit mennä suoraan kartanjakopisteen vieressä olevan rekisteröintiautomaatin kautta hakemaan kartan valitsemallesi radalle.
 • Jos maksat osallistumisen vasta tapahtumapaikalla tai ilmoittautumisessasi ilmenee ongelmia, suuntaa Iltarastit-vaunun palveluluukulle. Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissä!
 • Suuntaa seuraavaksi kartan osoittamaan lähtöpaikkaan (violetti kolmio kartassa). Huomaa, että joissakin tapahtumissa on kaksi lähtöä: lyhyille radoille omansa ja pitkille radoille oma lähtöpaikka hieman kauempana. Jos olet epävarma, kysy rohkeasti järjestäjiltä tässä kohtaa neuvoja.
 • Lähdössä nollaa Emit-korttisi (pidä korttia nollaleimasimessa niin kauan, että leimasimen LED vilkkuu neljä kertaa). Jos suunnistat ilman Emit korttia, voit lähteä lähdöstä maastoon vapaasti.
 • Leimaa korttisi jokaisella rastilla. Ilman Emit-korttia käy rastilipun lähellä.
 • Maalissa leimaa Emit-kortti ensin maalileimasimeen ja suuntaa sen jälkeen tulospalveluun.
 • Tulospalvelussa leimaa korttisi automaattiin, joka kertoo aikasi ja sen hetkisen sijoituksen. Jos leimoissa on epäselvyyttä, niitä voi selvitellä joko paikan päällä tai jälkikäteen sähköpostitse tulokset@helsinginsuunnistajat.fi.
 • Jos olet suunnistanut ilman Emit-korttia ja ajanottoa, muista kuitenkin ilmoittautua Iltarastit-vaunulla metsästä saapuessasi, jotta tiedämme kaikkien tulleen turvallisesti takaisin.
 • Viimeisimmän tapahtuman tulokset löytyvät online-tulospalvelusta. Kaikkien tapahtumien tulokset löytyvät kalenterisivulta ja Rastilippu-palvelusta.

Omatoimisuunnistus

Iltarastien rastit ovat maastossa omatoimisuunnistusta varten tapahtumapäivästä seuraavan viikon lauantaihin asti. Poikkeuksena Solvallassa rastit ovat maastossa tapahtumaviikon lauantaihin asti. Lintujen pesintäaikaan Solvalla 22.4. tapahtuman jälkeen ei ole omatoimisuunnistusta lainkaan.

Kartat omatoimisuunnistusta varten tulevat omina tapahtuminaan Rastilippu-palveluun. Voit tapahtumaan ilmoittautumisen jälkeen tulostaa kartan ja lähteä suunnistamaan itsellesi sopivaan aikaan. Karttoja omatoimisuunnistusta varten voit ostaa myös valmiiksi painettuna myyntipisteistä.

Helsingin Suunnistajien jäsenet

Osallistuminen Iltarasteille on HS-jäsenetu. HS:n jäsenet saavat kartat omatoimisuunnistusta varten jäsenpalvelu MyClubin kautta.

Kuntosuunnistajan vakuutus

Kuntosuunnistajille on tarjolla Kuntosuunnistajan vakuutus tapaturmien varalle. Kuntosuunnistajan vakuutus on voimassa Suomen Suunnistusliittoon kuuluvien seurojen järjestämissä kuntosuunnistuksissa ja kursseilla, kilpailujen yhteydessä järjestettävissä kuntosuunnistuksissa sekä Jukolan ja Venlojen viestissä.  Lisätietoja Suomen suunnistusliiton sivujen kautta tai tästä linkistä.

Vakuutusta kannattaa harkita, koska vapaa-ajanvakuutukset korvaavat vaihtelevasti kuntosuunnistustapahtumissa sattuneita tapaturmia.

Vakuutuksessa kysytty Iltarastien tapahtumatunnus on 120.

Livelox Iltarasteilla

Iltarasteilla on käytössä Livelox reittien analysointia varten. Radat julkaistaan tapahtumapäivän iltana klo 19.

Liveloxin sivuilla on ohjeet reittien tallentamiseen ja tarkasteluun. Liveloxissa on mahdollista katsoa vain yhtä reittiä kerrallaan. Reittien vertailu vaatii käyttäjältä palvelun maksullisen version. Livelox valitettavasti kieltäytyi myymästä HS:lle seuralisenssiä, jolla olisimme voineet tarjota reittien vertailun kaikille tapahtumiimme osallistuville.

Kysymykset ja ominaisuuspyynnöt voi lähettää Liveloxille sähköpostitse: info@livelox.com.

Iltarastit-rekisteriseloste

Lue rekisteriseloste

Kysyttävää?

Ota yhteyttä Iltarastit@helsinginsuunnistajat.fi.