Ohjeet kuntosuunnistuksen aloittelijoille

Aluksi

Iltarastit tarjoavat viikoittain vaihtuvissa maastoissa eritasoisia ja -pituisia suunnistusratoja, joista voit valita itsellesi sopivan haasteen. On hyvä huomioida, että varsinkin metsäisimmissä maastoissa, joissa polkuja on vähemmän, liikkuminen on hitaampaa kuin kaupunkialueella.

Karttamaksun voi maksaa etukäteen tai paikan päällä. Kartan lisäksi voit halutessasi ottaa mukaan emit-leimasimen, jolla saadaan tallennettua harjoituksen kokonaisaika sekä ajat jokaiselle rastivälille. Emit-leimasimen voi myös vuokrata järjestäjiltä. (Emit-kortteja ei pandemian aikana vuokrata, mutta suunnistaa voi ilmankin.) Näiden lisäksi voit ottaa mukaan karttamuovin suojaamaan karttaa ja kompassin, mikäli osaat käyttää sitä. Voit kysyä neuvoa järjestäjiltä, jotka auttavat mielellään.

Tutustu Suunnistusliiton suunnistus.fi sivuihin

Maastoon lähtiessä

Lähtöpaikalla tarkistat kartasta ensimmäisen rastin sijainnin ja suuntaat kartan oikein päin. Voit käyttää kompassia tässä apuna. Havainnoit ympäristöäsi, näyttääkö ympäristö samalta kuin kartassa?

Suunnistamisessa auttaa mielikuvaharjoittelu. Odotat näkeväsi samat asiat maastossa, mitä on kuvattu kartalle. Rastille mennessä seuraat ensin polkua, ja käännyt ison kiven jälkeen metsään. Rasti on kuopassa vähän ennen kuin rinne alkaa nousta. Mitä näet ympärilläsi?

Rastille saapuessa leimaat sen ensin emit-leimasimellasi, ja tarkistat että rastikoodi on oikea. Sitten suuntaat seuraavalle rastille. Tarkistat jälleen, että kartta on oikein päin. Jos olet saapunut rastille suoraan suunnitellusta suunnasta, pystyt arviomaan lähtösuunnan jo helposti.

Maaliin saapuessa ilmoittaudut järjestäjille leimantarkastukseen. Mikäli päätät keskeyttää, käyt ilmoittamassa siitä järjestäjille, jotta maalissa tiedetään sinun lähteneen kotiin. Tämä on tärkeää, ettei ketään lähdetä turhaan etsimään metsästä!

Yleistä

Suunnistajan tulee tuntea jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet. Jokainen on myös velvollinen auttamaan maastossa loukkaantunutta tai eksynyttä. Tapahtumissa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä ja tapahtuman järjestäjän antamia ohjeita.

Kuntorasteille osallistujat vakuuttavat itse itsensä ja suunnistavat omalla vastuullaan. Kuntosuunnistajille on myös tarjolla edullinen Kuntosuunnistajan vakuutus 15 euron vuosimaksulla.

Tuntuuko, että haluaisit harjoitusta kokeneiden suunnistajien johdolla? Tarjolla on myös Opi suunnistamaan -kursseja aloitteleville suunnistajille sekä yksityisopetusta ryhmille.

Iltarastien järjestäjät neuvovat mielellään ja auttavat alkuun kaikissa suunnistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kerro rohkeasti mikä askarruttaa ja kysy neuvoa.