Ensikertalaisen ohjeet

Tällä sivulla: Maastot vaihtelevat, mutta kaikilta Iltarasteilta löytyy ratoja aloittelijoille,
Karttamaksu ja Emit-leimasimen käyttö, Suunnistajan varusteet, Ohjeet maastoon, Yleistä

Helsingin Suunnistajien Iltarastit tarjoavat viikoittain vaihtuvissa maastoissa eritasoisia ja -pituisia suunnistusratoja, joista voit valita itsellesi sopivan haasteen. Kaikentasoiset kuntoilijat ovat lämpimästi tervetulleita rasteille! Saapuessasi Iltarasteille liikenteen ohjaajat opastavat sinut pysäköintiin. Uutisiin päivittyvissä tapahtumakohtaisissa ohjeissa kerrotaan, jos paikalle pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun tulet ensimmäistä kertaa, pyydä rohkeasti neuvoja Iltarastien talkoolaisilta karttojenmyyntivaunulla! Metsään lähdetään Iltarastien vaunun kautta. Se on aina näkyvällä paikalla tapahtuma-alueella.

Maastot vaihtelevat, mutta kaikilta Iltarasteilta löytyy ratoja aloittelijoille

Kun selaat Iltarastien kalenteria, on hyvä huomioida, että maastot ovat aloittelijan näkökulmasta hyvin eritasoisia. Nuuksion metsäiset maastot tarjoavat enemmän suunnistushaasteita, kun taas esimerkiksi Paloheinän ja Pirkkolan maastoissa voi tukeutua turvallisesti ympäröivään tie- ja polkuverkostoon. Aloittelijat on kuitenkin huomioitu kaikilla rasteilla ratoja suunniteltaessa: jokaisilla Iltarasteilla on valittavissa helppoja ja haastavampia ratoja, ja kaikki kartat ovat tapahtumissa nähtävillä, jotta osaat valita sinulle sopivan. Huomioithan rataa valitessasi, että maastossa eteneminen on aina hitaampaa ja raskaampaa kuin teillä liikkuminen ja suunnistusmatka on aina toteutuksesta riippuen pidempi kuin radan pituus. Esimerkiksi neljän kilometrin rataan menee kokeneemmallakin kuntosuunnistajalla helposti tunnin verran aikaa.

Karttamaksu ja Emit-leimasimen käyttö

Karttamaksun voit maksaa etukäteen tai paikan päällä. Maksun maksaminen etukäteen tapahtuu helpoiten Rastilipussa. Luo tätä varten itsellesi sport id -tunnus ja hae haluamasi Iltarastitapahtuma Rastilipun kartalta tai kalenterista. Paikan päällä maksun voit hoitaa Iltarastien myyntivaunulla. Kartan lisäksi voit halutessasi vuokrata mukaan Emit-leimasimen, jolla saadaan tallennettua harjoituksen kokonaisaika sekä ajat jokaiselle rastivälille. Jos vuokraat Emit-leimasimen ensimmäistä kertaa, pyydä rohkeasti apua sen käyttöön Iltarastien talkoolaisilta tai kanssasuunnistajilta metsässä. Iltarasteilla autetaan aina! 

Jos innostut käymään Iltarasteilla aktiivisesti, suosittelemme ostamaan oman Emit-leimasimen. Niitä saa Suunnistajan Kaupasta. Suunnistajan kaupan myyntipiste on paikan päällä useimmilla Iltarasteilla!

Suunnistajan varusteet

Kartan ja vapaaehtoisen Emit-leimasimen lisäksi kannattaa Iltarasteille valmistautua seuraavasti

  • karttamuovi pitää kartan suojassa: karttamuoveja saa esimerkiksi Suunnistajan Kaupasta. Yhtä muovia voi käyttää useita kertoja. Muovi suojaa karttaa esimerkiksi märissä maastoissa tai jos kartta tippuu kädestä. Useimmat Iltarastikartat ovat A4-kokoisia.
  • maastoon sopivat jalkineet: aloitteleva suunnistaja pärjää hyvin peruslenkkareilla. Mukavuutta ja varmuutta metsässä liikkumiseen etenkin kovemmassa vauhdissa saa kuitenkin suunnistuskengistä: niitä löytyy moneen lähtöön, valikoiman pääset näkemään esimerkiksi Suunnistajan Kaupasta, josta saat myös neuvontaa. Monet suosivat nastakenkiä, koska niiden tarjoama pito helpottaa huomattavasti maastossa liikkumista. Kengännauhat aukeavat metsässä herkästi. Moni teippaa ne nauhateipillä.
  • Metsään sopivat vaatteet jokainen valitsee itse, mutta yläosan osalta moni suosii lämpimälläkin säällä pitkähihaisia paitoja, koska metsässä oksat raapivat ihoa helposti. 
  • Kompassin tarvitset viimeistään silloin, kun siirryt suunnistamaan haastavampia ratoja. Jos et ole koskaan käyttänyt kompassia, suosittelemme omatoimiharjoittelun lisäksi osallistumaan Opi suunnistamaan -kurssille.
  • Etenkin aloittelevan suunnistajan on hyvä pitää suunnistaessa mukana matkapuhelinta turvallisuussyistä. Mikäli lähdet pidemmälle radalle, huolehdi myös nesteytyksestä etenkin kesärasteilla!

Ohjeet maastoon

Lähtöpaikka on merkitty karttaan kolmiolla ja se sijaitsee useimmiten jonkin matkaa (500-1000 m) pysäköintialueelta. Talkoilijat tai kanssasuunnistajat neuvovat mielellään, mistä suunnasta lähtö löytyy. Tarkista lähtöpaikalla kartasta ensimmäisen rastin sijainti, suuntaa kartta valmiiksi oikein päin ja tee etenemissuunnitelma ensimmäiselle rastille. Jos sinulla on Emit-leimasin, se leimataan lähtöpisteen rastipukilla. Anna leimauslaitteen punaisen valon välkkyä 4 kertaa, jotta lähtöleimaus onnistuu. 

Rastille saapuessasi leimaa rastilla ensin Emit-leimasimella ja tarkista, että rastikoodi on oikea. Sitten suuntaa seuraavalle rastille. Tarkista jälleen, että kartta on oikein päin. Jos olet saapunut rastille suoraan suunnitellusta suunnasta, pystyt arviomaan lähtösuunnan jo helposti.

Maaliin saapuessa ilmoittaudu järjestäjille leimantarkastukseen. Mikäli päätät keskeyttää, käyt ilmoittamassa siitä järjestäjille, jotta maalissa tiedetään sinun lähteneen kotiin. Ilmoita maaliintulostasi myös, vaikka et olisi käyttänyt Emit-leimasinta: Tämä on tärkeää, ettei ketään lähdetä turhaan etsimään metsästä! Muista palauttaa Emit-leimasin Iltarastivaunulle, jos olet vuokrannut sen. Kartta jää sinulle ja halutessasi voit tulla kiertämään rataa uudestaan: Iltarastien rastiliput (ilman Emit-leimasimia) jätetään maastoon 1–2 viikoksi Iltarastien jälkeen.

Lopuksi muista, että Iltarasteilla et ole metsässä yksin. Kaikilla radoilla liikkuu runsaasti suunnistajia, joilta voit tilanteen tullen kysyä apua. Jos et löydä tietäsi rastille, älä epäröi pyytää neuvoa.

Yleistä

Suunnistajan tulee tuntea jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet. Jokainen on myös velvollinen auttamaan maastossa loukkaantunutta tai eksynyttä. Tapahtumissa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä ja tapahtuman järjestäjän antamia ohjeita.

Kuntorasteille osallistujat vakuuttavat itse itsensä ja suunnistavat omalla vastuullaan. Kuntosuunnistajille on myös tarjolla kuntosuunnistajan vakuutus Suomen Suunnistusliiton kautta.  

Iltarastien järjestäjät neuvovat mielellään ja auttavat alkuun kaikissa suunnistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kerro rohkeasti mikä askarruttaa ja kysy neuvoa!