Paikallishistoriaa Kattilajärven rasteilla 17.7.

  • tehnyt

Maanantaina 17. heinäkuuta Iltarastit järjestetään Kattilajärvellä. Suunnistamaan voi lähteä klo 16.30–19 ja maali sulkeutuu klo 20. Ratavaihtoehtoina ovat 2 km, 3,5 km, 4 V (vaikea), 5 km, 7 km ja 9 km. Radat 2–5 km ovat mittakaavassa 1:7500.

Opastus tapahtumakeskukseen on Nuuksiontien ja Kattilajärventien risteyksestä. Kattilajärven pysäköintitilat ovat ahtaat, ja toivomme suunnistajien käyttävän yhteiskuljetuksia mahdollisuuksien mukaan. Autoilijoilta peritään yhden euron suuruinen maksu tiehoitokunnalle. Sen voi maksaa kortilla, Mobilepaylla tai käteisellä. Bussilinja 245 A ajaa Espoon keskuksesta Nuuksiontietä. Kattilajärventien risteyksen pysäkiltä on vajaan kahden kilometrin kävely tapahtumakeskukseen. 

“Seuraavat Iltarastit juostaan ennusteen mukaan jopa +20 asteen poutasäässä. Kattilajärven hiekkakuopan etelä- ja lounaispuolinen alue on vaativaa suunnistusmaastoa mm. jyrkkine ja pienipiirteisine mäenrinteineen. Ratojen suunnistuksellinen ja fyysinen vaikeusaste tietenkin kasvaa ratapituuden noustessa.

Historiasta kiinnostunut ratamestari on sijoittanut jokaiselle radalle yhden ja saman jyrkännerastin, koodinumeroltaan 5. Se sijaitsee isommasta Sikalammesta kaakkoon aukeavassa notkossa 200 m lammesta. Kyseessä on merkittävä 105 vuoden takainen paikallishistoriallinen kohde, Sikalammen luola eli “PULLA-KALLEN LUOLA”.

Suomen sisällissodan aikana talvella 1918 luolassa piileskeli tuolloin Espoossa valtaa pitäneitä punakaartilaisia paossa ollut nuuksiolainen kauppias ja vapaapalokuntalainen Karl Degerman. Hänet tunnettiin myös nimellä “Pulla-Kalle”. Degerman oli huonoissa väleissä paikallisen työväenyhdistyksen kanssa ja pelkäsi joutuvansa punaisten väkivallan uhriksi. Sisällissodan jälkeen osat vaihtuivat ja luolasta tuli punaisten piilopaikka.

Helsingin Sanomat julkaisi 10.2.2018 sisällissotamme 100-vuotismuistona Pulla-Kallen luolasta kuvitetun artikkelin. Asiasta kiinnostuneet voivat lukea sen Helsingin Sanomien sivuilta (artikkeli on maksumuurin takana).

Suunnistuksellisia ja paikallishistoriallisia elämyksiä toivottaa ratamestari Repa Hotti!”

Rastit ovat maastossa 17.–30.7. omatoimisuunnistusta varten. Voit ostaa kartan verkkolomakkeella, jos et pääse paikalle tapahtuma-aikaan.

Maksutavat: Rastilippu, Iltarastit Saldo, MobilePay, liikuntaedut, pankkikortti ja käteinen. Suosittelemme hoitamaan maksun ennakkoon. Lue lisää maksutavoista täältä
Lue lisää: Ohjeet osallistujille.

Seuran kumppani Lumonite näkyy Iltarastien yhteydessä. Iltarastien kävijät voivat hyödyntää 10 % alennusta kaikista Valostore.fi -verkkokaupasta ostetuista Lumonite tuotteista. Käytä koodia ILTARASTIT2023 saadaksesi alennuksen. Iltarastit-vaunussa on testattavissa myös Navigator 2 -valaisin, ja voit testata otsapannan istuvuutta ja valotehoa.

Suunnistajan Kauppa on myös paikalla.

Tervetuloa Kattilajärvelle!