Nuuksion 7 / Kesä 2020

Tulokset

Tulokset on nyt julkaistu. Nuuksion 7 sarjan nopeimman yhteisajan saavutti selkeästi Urheilukoulun joukkue. Seuraavina olivat Espoon Akilles sekä HS 7.

Nuuksion 4 sarjassa nopeimmat joukkueet olivat HS HaarlaaHS Lakaset sekä AFRY. Henkilökohtaisessa Nuuksion 4 sarjassa nopein oli puolestaan Heidi Nurminen.

Onnittelut kaikille!

Nuuksion 7 Facebook-tapahtumassa voit julkaista ja seurata tunnelmia Nuuksiosta.

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 käynnistävat kesän 2020

Nuuksion 7, omatoiminen seitsenosuuksinen epäviestikuntosuunnistus, kisataan Nuuksion mahtavissa maastoissa viikkoa ennen juhannusta 12.-14.6.2020. Ratojen pituudet ja vaatimustasot vastaavat tunnettujen suunnistuksen suurviestien pituuksia ja vaikeustasoja. Nuuksion 4 -sarjassa radat ovat lyhyempiä, mutta haastavia.

Epäviestissä kaikki osuudet juostaan turvallisesti omatoimisena suunnistuksena yhden viikonlopun aikana. Perinteisten suurviestien letkat, urat sekä koodien huutelijat puuttuvat kokonaan. Sen sijaan jokaiselle on tarjolla haastavaa täysipainoista suunnistusta.

Nuuksion 7 -epäviestijoukkueessa on 2-7 suunnistajaa ja Nuuksion 4 -epäviestin joukkueessa on 2-4 suunnistajaa. Epäviesteihin voi osallistua myös yhden hengen joukkueilla. Joukkueet saa muodostaa täysin vapaasti ja joukkueessa voi olla sekä miehiä että naisia.

Osuuksien suoritusjärjestyksen ja -ajankohdan voi valita vapaasti. Epäviestien suunnistussuoritukset hajautuvat koko viikonlopun ajalle ja neljään eri maastoon: Luukki-Rinnekoti (Luukin pohjoiosat), Salmen ulkoilualue sekä Pirttimäen kaksi eri aluetta.

Tervetuloa Nuuksioon!

Nautitaan Nuuksiosta!

Vinkkejä viikonlopuksi

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 viikonloppu lähestyy ja yleensä tässä vaiheessa on aika spekuloida siitä ketkä ovat kärjessä. Omatoimisessa kisassa, jossa joukkueen jäseniä ei tarvitse ilmoittaa etukäteen tulosten spekulointi on kuitenkin tavallista vaikeampaa. Sen verran uskaltaa kuitenkin veikata, että yksittäisten osuuksien aika-arviot on mahdollista saavuttaa viikonlopun aikana. Sen sijaan Nuuksion 7 sarjassa voittaja joukkueen kokonaisaika jäänee kuitenkin huomattavasti seitsemästä ja puolesta tunnista.

Toisaalta Nuuksion 4 sarja kova joukkue saattaa jopa juosta lähelle arvioitua kokonaisaikaa. Koejuoksujen perusteella voidaan todeta että keskitason kuntoilijalle radat ovat haastavat ja raskaat ja aikaa voi 10km radalla kulua merkittävästi enemmän kuin vastaavan pituisella osuudella suurviestissä.

Omatoimisuudesta johtuen eri joukkueet voivat juosta eri osuuksia hyvinkin eri aikaan ja siksi yhteistulosten seuraaminen ennen sunnuntaita ei välttämättä ole kovin mielenkiintoista. Sen sijaan viikonlopun aluksi kannattanee seurata osuuskohtaisia tuloksia.

Muistakaa live GPS-seuranta. Nyt jokaisen pääsee kerrankin itse live seurantaan. Pistäkää joukkueen muille jäsenille tietoa koska lähdet metsään niin muut voivat jännittää miten pallukka etenee metsässä.

Ja näyttää että viikonlopusta on tulossa lämmin. Maastossa ei ole juomarasteja. Varatkaa juotavaa mukaan.ylänkö

Nuuksion kallioylänköä

Mukana on 162 joukkuetta!

Ilmoittautuminen on päättynyt 31.5. ja kartat on postitettu joukkueen yhteyshenkilölle 3.6. Osallistumismaksuun 70€/40€ sisältyy seitsemän/neljä karttaa.

Nuuksion 7 Facebook-tapahtumassa voit julkaista oman joukkueesi ennakkotunnelmia sekä matkakertomuksia oman osuuden jälkeen. FB-tapahtuma toimii myös “suunnistajapankkina”: julkaise keskusteluun, jos joukkueestasi puuttuu suunnistaja tai kerro, jos haluat juoksemaan Nuuksion 7/4 -osuuksia varamiehenä/naisena.

Valmistaudu virtuaalisen tulospalvelun käyttöön

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 sarjoissa molemmissa on käytössä virtuaalinen tulospalvelu. Ajanotto tapahtuu juoksijan omalla gpx-jäljen tallentavalla urheilukellolla tai vastaavalla laitteella. Jälki ladataan kunkin kisan virtuaaliseen tulospalveluun ja siitä lasketaan loppuaika sekä väliajat. Myös rastien “leimaukset” eli rastilla käynti tarkistetaan, ohitetut rastit aiheuttavat hylkäyksen.

Joukkueen hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan kaikilta osuuksilta on hyväksytty suoritus eli virtuaaliseen tulospalveluun hyväksytysti ladatut reitit (hyväksytyt “rastileimat” ja osuusajat).

Toiminta lähdössä: Kulku lähtöön opaskartalla. 1) Siirry lähtöön, joka on samalla K-piste (kolmio kartalla) 2) Käynnistä reitin tallennus kellossa/laitteessa 3) Avaa kartta ja lähde liikkeelle!

Tarkista rastikoodit: Eri ratojen rasteja voi olla lähekkäin. Varmista, että kävit juuri oman ratasi rastilla. Kartassa ja rastimääritteissä näkyvä rastikoodi löytyy rastilippuun kiinnitettynä.

Varmista maalileima: Tee maalin “läpijuoksu” eli pysähdy ja pysäytä kello/laite vasta kun olet maaliympyrän ulkopuolella. Ajanotto pysähtyy automaattisesti maalipisteen kohdalle kuten väliajat rastipisteissä. Gps-jälki syntyy pienellä viiveellä ja ajanoton pysäytys liian aikaisin voi katkaista jäljen jo ennen maalia jolloin maalileima jää puuttumaan. Älä muokkaa gpx-jälkeä: Tulos hylätään, jos reittijälkeä on muokattu.

Live GPS-seuranta ja reittipalvelu

Nuuksion 7 -viikonlopun ajan käytössä on myös live GPS-seuranta kaikille suunnistajille. Live GPS-seurantaan tarvitset Android- tai iOS-kännykän, jossa on paikannus ja nettiyhteys. Kännykkään ladattu sovellus lähettää sijaintisi reaaliajassa palveluun ja sekä joukkuetoverisi että kaikki tapahtumaa seuraavat suunnistajat voivat seurata “pallukoiden” kulkua ympäri Nuuksion kaikilla osuuksilla koko viikonlopun ajan, taustakarttana on MapAnt.

Suosittelemme palvelun asennusta hyvissä ajoin ennen omaa suunnistusosuutta. GPS-testiseuranta on päättynyt ja tapahtuman Live GPS-seuranta käynnistetty.

Reittipalvelussa voit kisan jälkeen verrata omaa reitinvalintaasi muiden saman osuuden suunnistajien kulkuun. Reittipalvelu korvaa perinteisen reittihärvelin. Lataa palveluun sama gpx-jälki kuin virtuaaliseen tulospalveluun.

Rastimääritteet haltuun

Nuuksion 7 rastien löytyminen vaatii tarkkuutta loppuun asti, pelkkä rastiympyrään eksyminen ei vielä riitä eivätkä rastiliput näy pitkälle.

Rastin löytymistä helpottaa kuvallinen rastimäärite: se kertoo mitä maastokohdetta olet hakemassa ja mihin rastipiste ja -lippu on sijoitettu suhteessa maastokohteeseen. Rastilippukin näkyy kunhan olet oikeassa kohteessa.

Nuuksion 7 YLEn lähetyksessä

Tiina Lundbergin huoltamolla käydään ratamestarin kanssa metsässä, kuullaan miten aloittelija voi lähteä kohti rasteja ja otetaan yhteys myös Rovaniemelle.

Studiossa Jukolaa fiilistelevät Downtown 65 -seuran Mikko Mäkelä ja Jani Brandt. Metsäretkelle meidät vie Helsingin Suunnistajien Jyrki Louhi ja etäyhteyksien päässä ovat radion Jukola-lähetyksissä mukana ollut entinen huippusuunnistaja Maria Rantala sekä Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen.

>> Kuuntele YLE puheen lähetys

Kartat postitettu

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 kartat on postitettu PLUS-postina keskiviikkona 3.6.2020 joukkueiden yhteyshenkilöille. Postin pitäisi saapua perille joko perjantaina 5.6 tai maanantaina 8.6. Joukkueen yhteyshenkilö jakaa kartat joukkueen jäsenille. Samalla joukkueenjohtaja varmistaa, että jokainen joukkueen jäsen tietää joukkueen tarkan nimen tulospalvelua varten. Karttoihin ei reilun pelin hengessä saa tutustua ennen suoritusta. Kuitenkin voi varmistaa sen että jokainen suunnistaja saa oikean kartan.

Nuuksion 7 sarjassa on seitsemän kappaletta A3 kokoisia karttoja seuraavasti:

  • 2 kpl, Osuudet 1 ja 2, Luukki-Rinnekoti (Suunnistuskartta Halkolampi)
  • 2 kpl, Osuudet 3 ja 7, Salmi (Suunnistuskartta Salmi-Katinhäntä)
  • 2 kpl, Osuudet 4 ja 5, Pirttimäki-Nuuksio
  • 1 kpl, Osuus 6, Pirttimäki-Isosuo

Nuuksion 4 sarjassa on neljä kappaletta A4 kokoisia karttoja seuraavasti:

  • 2 kpl, Osuudet 1 ja 2, Luukki-Rinnekoti (Suunnistuskartta Halkolampi)
  • 2 kpl, Osuudet 4 ja 5, Pirttimäki-Nuuksio

Toimintaohjeet

KISAPAIKALLA pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä. Huomaa, että Nuuksiossa on paljon ulkoilijoita viikonloppuisin päiväsaikaan, joten suosi aamua tai iltaa. Siirry ohjekartassa kolmiolla (K-piste) merkittyyn lähtöpaikkaan.

LÄHTÖ (K-piste) on merkitty maastoon rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Lähtö” lapulla. Käynnistä kellosi/laitteesi ajanotto ja gpx-jäljen tallennus lähtöpisteessä. Nyt saat avata kartan. Suunnista karttasi mukainen reitti.

RASTIT on merkitty rastilipuin. Tarkista rastilippuun kiinnitetty rastikoodi. Rasteja voi olla lähekkäin. Salmen 12 km ja Pirttimäki-Nuuksion 7 km radoilla rasteilla on lisäksi heijastin yöjuoksuja varten.

MAALI on merkitty rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Maali”-lapulla. Pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Gps-jäljessä on pieni viive, virtuaalinen tulospalvelu huomioi maalirastin ohituksen.

KISAN JÄLKEEN tallenna tuloksesi ja lataa gpx-jälkesi ohjeiden mukaan kisan virtuaaliseen tulospalveluun. Tallenna joukkueesi nimi (“seura”) tarkalleen osallistujalistassa näkyvässä muodossa. Tulospalvelun tekoäly ei osaa tulkita väärin kirjoitettuja joukkueen nimiä. Tarvittaessa ota yhteys itkumuuriin.

Kutsu Nuuksioon / Kesä 2020

Radat

SarjaOsuusPituusRastitAika-arvioMaasto
Nuuksion 7110,1km2165minLuukki-Rinnekoti
210,1km2165minLuukki-Rinnekoti (sama kuin 1)
311,9km2680minSalmi
47,2km1745minPirttimäki-Nuuksio
57,2km1745minPirttimäki-Nuuksio (sama kuin 4)
69,9km1765minPirttimäki-Isosuo
711,9km2680minSalmi (sama kuin 3)
Yht68,3km1457h 35min
Nuuksion 414,1km830minLuukki-Rinnekoti
24,1km830minLuukki-Rinnekoti (sama kuin 1)
35,2km1235minPirttimäki-Isosuo
45,2km1235minPirttimäki-Isosuo (sama kuin 3)
Yht18,8km402h 10min

Radoilla ei ole viitoituksia. Osuuksilla ei ole hajontaa. Saman maaston yhtä pitkillä osuuksilla on keskenään sama rata. Salmen 11,9km sekä Pirttimäki-Nuuksion 7,2km ratojen rasteilla on heijastimet.

Aika-arviot ovat arviota huippusuunnistajille, kuntosuunnistajan aika-arvio on noin kaksinkertainen huippujen aika-arvioon verrattuna. Ei juomarasteja.ylänkö

Kosteita notkoja

Kartat

Mittakaava 1:10 000, Käyräväli 5 m. Kuvalliset rastimääritteet kartassa. Nuuksion 7 sarjassa A3 ja Nuuksion 4 sarjassa A4.

Halkolammen sekä Pirttimäen kartat on ajantasaistettu keväällä 2020.

Ratamestarit

Jyrki Louhi (Luukki-Rinnekoti), Mikko Laakso (Salmi), Einari Heinaro (Pirttimäki-Nuuksio) ja Atte Lahtinen (Pirttimäki-Isosuo).

Joukkueet

Nuuksion 7 epäviestijoukkueessa on 2-7 suunnistajaa ja Nuuksion 4 joukkueessa 2-4 jäsentä. Joukkueet saa muodostaa täysin vapaasti ja joukkueessa voi olla sekä miehiä että naisia. Yksi osallistuja voi juosta yhdessä joukkueessa useamman osuuden tai hän voi kuulua useampaan joukkueeseen molemmissa sarjoissa, jos kunto vain riittää.

Suunnistaja saa juosta kunkin radan vain kertaalleen. Yksi ja sama henkilö ei siis voi juosta esimerkiksi Nuuksion 7 epäviestin 1. ja 2. osuutta Luukissa.

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 epäviesteihin voi osallistua myös yhden hengen joukkueilla, jolloin sama henkilö juoksee kaikki seitsemän/neljä osuutta haluamassaan järjestyksessä.ylänkö

Reheviä rinteitä

Omatoiminen suunnistus

Joukkueen jäsen juoksee osuutensa perjantain 12.6 kello 12:00 ja sunnuntain 14.6 kello 24:00 välisenä aikana. Osuuksia ei tarvitse suorittaa numerojärjestyksessä. Osuuksia voi suorittaa myös keskenään rinnakkain. Osuuksien välissä voi olla myös taukoja eli osuuksia ei tarvitse juosta peräkkäin. Kaikkia osuuksia voi juosta joko päivällä tai yöllä.

Omatoimisuus tarkoittaa myös, että ei ole kisakeskuksia eikä pysäköinnin ohjausta. Pysäköi omatoimisesti ja turvallisesti sallituille paikoille.

Ajanotto ja tulokset

Lähtö, rastit ja maali on merkitty maastoon rastilipuilla. Rasteilla ei ole emit-leimasimia. Joukkueen jokainen osallistuja tallentaa oman reittinsä urheilukellolla tai puhelinsovelluksella ja lataa reittinsä gpx-muodossa virtuaaliseen tulospalveluun.kuusikko

Tiheitä kuusikoita

Reilu peli

Suunnistetaan reilun pelin hengessä: karttoja ei tutkita ennen ajanoton käynnistystä, tuloksiin tutustutaan vasta oman juoksun jälkeen ja jälkipelit käynnistyvät sitten kun kaikki saman maaston radat on kierretty.

Turvallisuus

Metsä on turvallinen paikka liikkua ja omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät.

Muista myös omatoiminen huolenpito. Jos kuljet yksin, ilmoita aina etukäteen minne menet ja koska palaat. Tarvittaessa ota kaveri tai ainakin kännykkä mukaan matkaan! Tilanteen vaatiessa soita hätänumeroon 112.

Jokainen liikkuu maastossa omalla vastuulla, eikä järjestäjä ole vakuuttanut osallistujia. Jokainen osallistuja huolehtii että valitsee kuntoonsa ja taitoihinsa sopivan radan. Alaikäisten osalta ei ole suoritus ikärajaa, mutta huoltajien on huolehdittava, että alaikäisen kunto ja taito riittää osuudelle.

Muuta

Poikkeustilanteen vuoksi muutokset ovat mahdollisia.

Lisätietoja: Jyrki Louhi, if.tajatsinnuusnignisleh@ihuol.ikryj

UKK – Näitä kysellään

Voivatko kuntojoukkeen jäsenet juosta yhdessä Nuuksion 7 tai Nuuksion 4 osuudet, joilla on sama rata?

Kuntoilijat voivat juosta yhdessä osuudet, joilla on sama rata. Lisää tuloksen tallennuksessa nimen perään (+) niin reilun pelin hengessä kaikki tietävät, että tulos on tiimityötä.

Voiko osuuksia juosta yöllä? Saako siitä jotain hyvitystä?

Kaikki osuudet voi halutessaan juosta yöllä. Salmen 12km (3. ja 7. osuus) ja Pirttimäen 7km (4. ja 5. osuus) radoilla on heijastimet. Jos juokset osuuden yöllä, merkitse tuloksiin nimesi perään (YÖ) niin kaikki tunnistavat yöjuoksun. Erillistä hyvitystä tästä ei kuitenkaan tule.

Onko ohjetta nuorison ikärajoihin?

Radat on laadittu aikuisten kansallisten kilpailujen A-tason mukaisesti. Suositus on, että jokainen valitsee kuntoonsa ja taitoihinsa sopivan radan. Nuuksion 7 osalta HD16+ sarjan taitotaso riittää ainakin lyhyemmille osuuksille. Nuuksion 4 osalta radat soveltuvat kokeneille HD13+ sarjalaisille. Huomioi oma turvallisuutesi eli kerro muille oma aikataulusi ja ota kännykkä mukaan.

Onko juomarasteja?

Ei ole juomarasteja. Suositus on ainakin Nuuksion 7 pidemmillä matkoilla varata oma joutava mukaan. Ei kuitenkaan roskia maastoon.

Onko yhteislähtöä suurviestien tapaan?

AVI:n ja THL:n ohjeistuksen mukaan tarpeettomia fyysisiää kontakteja tulee edelleen välttää. Yhteislähtö on tilanne jossa annettuja turvavälejä on hankala noudattaa ja siksi sellaista ei ole suunnitelmissa.

Minulla ei ole urheilukelloa tai kännykkää, jolla voisin tallentaa reittini. Voinko silti osallistua?

Voit silti osallistua. Tällöin sinulle ei saada hyväksyttyä aikaa, mutta voit silti merkitä itsellesi käsiajan.

Voivatko miehet osallistua Nuuksion 4 sarjaan?

Kyllä voivat. Kumpaankin sarjaan voivat osallistua vapaasti niin miehet kuin naiset.