Nuuksion 7 & 4 / Kesä 2021

Ajankohtaista

  • Tulokset ovat valmiit. Reittihärveli avattu.
  • Löydetty peukalokompassi Salmen maalista

Tulokset ja reittihärveli

Tulokset on nyt julkaistu. Nuuksion 7 sarjan nopeimman yhteisajan saavutti Suunta-Seppojen joukkue. Seuraavina olivat 7 melkein veljestä ja Downtown 65 – Edari.
Nuuksion 4 sarjassa nopeimmat joukkueet olivat OivalO, HS mansikat sekä HS Skumpat
Onnittelut kaikille ja tervetuloa ensi vuonna uudestaan.

Reittihärvelin linkit
Nuuksion 7: osuudet 1-3, osuudet 4-5 ja osuudet 6-7
Nuuksion 4: osuudet 1-2 ja osuudet 3-4

Toimintaohjeet

ENNEN KISAA saat karttasi joukkueesi yhteyshenkilöltä, jolle kartat on postitettu. Tarkista että saat oikean kartan. Älä kuitenkaan tutki karttaa etukäteen. Sovi myös joukkueesi kanssa tarkasti minkä osuuden juokset. Virtuaalisessa tulospalvelussa jokainen lataa tuloksensa omalle osuudelleen. Ei kahta suoritusta yhdestä joukkueesta samalle osuudelle. Tarkista myös että tiedät joukkueesi tarkan nimen. Voit tarkistaa sen joukkuesivulta

KISAPAIKALLA pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä. Huomaa, että Nuuksiossa on paljon ulkoilijoita viikonloppuisin päiväsaikaan, joten suosi aamua tai iltaa. Siirry ohjekartassa kolmiolla (K-piste) merkittyyn lähtöpaikkaan (löydät ohjekartat jokaiseen maastoon hieman alempaa). Kellosi/laitteesi gps:n toimivuus kannattaa kokeilla jo tässä vaiheessa tallentamalla siirtymä parkista lähtöön omana suorituksena.

LÄHTÖ (K-piste) on merkitty maastoon rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Lähtö” lapulla. Käynnistä kellosi/laitteesi ajanotto ja gpx-jäljen tallennus lähtöpisteessä. Nyt saat avata kartan. Suunnista karttasi mukainen reitti.

RASTIT on merkitty rastilipuin. Tarkista rastilippuun kiinnitetty rastikoodi. Rasteja voi olla lähekkäin. Rasteilla ei ole heijastimia uusien lajisääntöjen mukaisesti. Huomio Luukissa Nuuksion 4 radalla rastin 210 määre on kivi (ei kumpare kuten kartassa olevissa määreissä on virheellisesti)

KIELLETYT ALUEET on merkitty karttoihin violetilla vinoruudukolla. Lisäksi oliivinvihreällä merkityt tonttimaat ovat kiellettyjä alueita. Salmessa ja Luukissa kielettyjä alueita on lähinnä matkalla lähtöön sekä maaston pohjois-osassa. Solvallassa kiellettyjä alueita sekä tonttimaata on enemmän. Ole huolellinen ettet kulje yksityisten pihojen kautta.

MAALI on merkitty rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Maali”-lapulla. Pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Gps-jäljessä on pieni viive, virtuaalinen tulospalvelu huomioi maalirastin ohituksen.

KISAN JÄLKEEN tallenna tuloksesi ja lataa gpx-jälkesi ohjeiden mukaan kisan virtuaaliseen tulospalveluun. Avaa tulospalvelun sivut ja avaa sarjasi mukainen linkki tuloksen syttämiseen (huomio: Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 osalta tulospalvelun linkit ovat tässä kohtaa erit keskenään)). Syötä nimesi, joukkueesi (“Seura”) ja valitse rata (osuutesi), jonka jälkeen voit syöttää gpx-jäljen. Tallenna joukkueesi nimi (“seura”) tarkalleen osallistujalistassa näkyvässä muodossa. Tulospalvelun tekoäly ei osaa tulkita väärin kirjoitettuja joukkueen nimiä. Tarvittaessa ota yhteys itkumuuriin. Linkin tuloksiin ratakohtaisiin ja joukkuetuloksiin löydät tulospalvelun sivuilta.

Vinkkejä löytyy myös viime kesän Nuuksion 7&4 toimintaohje youtube videosta:

Omatoimiset yhteislähdöt

Nuuksion 7&4 juostaan torstaista 17.6 kello 12:00 ja sunnuntain 20.6 kello 24:00 välisenä aikana. Uudenmaan koronatilanteen parantumisen johdosta nyt on mahdollisuus omatoimiseen yhteislähtöön alla olevan aikataulun mukaisesti. Siirry omatoimisesti lähtöpaikalle ennen lähtöhetkeä. Noudata turvaetäisyyksiä. Tarkista kellosi/laitteesi toimivuus hyvissä ajoin. Paikalla ei ole järjestäjiä vaan yhteislähtö tapahtuu omatoimisesti alla ilmoitettuna ajankohtana. Ajanotto ja leimaus tapahtuu omalla kellolla/laitteella kuten kaikissa Nuuksion 7&4 suorituksissa.

Nuuksion 7 osuudet 1-3, Solvalla, lauantaina 19.6.2021 kello 23:00
Nuuksion 7 osuudet 4-5, Luukkaa, lauantaina 19.6.2021 kello 17:00
Nuuksion 4 osuudet 1-2, Luukkaa, lauantaina 19.6.2021 kello 17:00
Nuuksion 7 osuudet 6-7, Salmi, sunnuntaina 20.6.2021 kello 09:00
Nuuksion 4 osuudet 3-4, Salmi, sunnuntaina 20.6.2021 kello 09:00

Kuvia maastosta

Kartat postitettu

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 kartat on postitettu PLUS-postina perjantaina 11.6.2021 joukkueiden yhteyshenkilöille. Joukkueen yhteyshenkilö jakaa kartat joukkueen jäsenille. Samalla joukkueenjohtaja varmistaa, että jokainen joukkueen jäsen tietää joukkueen tarkan nimen tulospalvelua varten sekä oman tarkan osuutensa. Karttoihin ei reilun pelin hengessä saa tutustua ennen suoritusta. Kuitenkin voi varmistaa sen että jokainen suunnistaja saa oikean kartan.

Nuuksion 7 sarjassa on seitsemän karttaa seuraavasti:

  • 3 kpl, Osuudet 1-3, Solvalla (Suunnistuskartta Solvalla, A3)
  • 2 kpl, Osuudet 4-5, Luukki (Suunnistuskartta Luukkaa, A4)
  • 2 kpl, Osuudet 4-5, Salmi (Suunnistuskartta Salmi, A4)


Nuuksion 4 sarjassa on neljä karttaa seuraavasti:

  • 2 kpl, Osuudet 1-2, Luukki (Suunnistuskartta Luukkaa, A4)
  • 2 kpl, Osuudet 3-4, Salmi (Suunnistuskartta Salmi, A4)

Valmistaudu virtuaaliseen tulospalveluun

Nuuksion 7 ja Nuuksion 4 sarjoissa molemmissa on käytössä virtuaalinen tulospalvelu. Ajanotto tapahtuu juoksijan omalla gpx-jäljen tallentavalla urheilukellolla tai vastaavalla laitteella. Jälki ladataan kunkin kisan virtuaaliseen tulospalveluun ja siitä lasketaan loppuaika sekä väliajat. Myös rastien “leimaukset” eli rastilla käynti tarkistetaan, ohitetut rastit aiheuttavat hylkäyksen.

Joukkueen hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan kaikilta osuuksilta on hyväksytty suoritus eli virtuaaliseen tulospalveluun hyväksytysti ladatut reitit (hyväksytyt “rastileimat” ja osuusajat).

Toiminta lähdössä: Kulku lähtöön opaskartalla. 1) Siirry lähtöön, joka on samalla K-piste (kolmio kartalla) 2) Käynnistä reitin tallennus kellossa/laitteessa 3) Avaa kartta ja lähde liikkeelle!

Tarkista rastikoodit: Eri ratojen rasteja voi olla lähekkäin. Varmista, että kävit juuri oman ratasi rastilla. Kartassa ja rastimääritteissä näkyvä rastikoodi löytyy rastilippuun kiinnitettynä.

Varmista maalileima: Tee maalin “läpijuoksu” eli pysähdy ja pysäytä kello/laite vasta kun olet maaliympyrän ulkopuolella. Ajanotto pysähtyy automaattisesti maalipisteen kohdalle kuten väliajat rastipisteissä. Gps-jälki syntyy pienellä viiveellä ja ajanoton pysäytys liian aikaisin voi katkaista jäljen jo ennen maalia jolloin maalileima jää puuttumaan.

Jos virtuaalinen tulospalvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, niin sen käyttämiseen löytyy vinkkejä viime kesän N7 youtube ohjevideolta. Gpx-jälki saadaan eri valmistajilla hieman eri tavoin. Viime kesän N7 youtube ohjevideo esittelee miten Polar, Garmin ja Sports Tracker toimivat.

Suunto on uusimmissa laitteissaan/palveluissaan hylännyt suoran tuen reittijälkien gpx-muotoiselle käsittelylle. Suunnon palvelusta saatava gpx-jälki ei sisällä aikaleimoja eikä siis kelpaa virtuaaliseen tulospalveluun eikä Reittipalveluun. Suunto appin voi kytkeä esim Sport Trackerin tai Stravan palveluun, josta voi tallentaa toimivan gpx-tiedoston. Toinen vaihtoehto on tallentaa jälki Suunnon palvelusta FIT-muodossa ja muuntaa se gpx-muotoon. Onnistuneita reittien FIT->gpx -muunnoksia on tehty ainakin www.alltrails.com -palvelussa. Viimeisimmän tiedon mukaan gpx-jäljen saa suoraan Suunnon palvelusta kun valistee <Vie GPX-harjoitus>.

Kutsu Nuuksion 7&4

Nuuksion 7&4 epäviestikuntosuunnistukset, kisataan omatoimisesti Nuuksion mahtavissa maastoissa viikkoa ennen juhannusta 17.-20.6.2021. Ratojen pituudet ja vaatimustasot vastaavat tunnettujen suunnistuksen suurviestien pituuksia ja vaikeustasoja. 

Epäviestissä kaikki osuudet juostaan turvallisesti omatoimisena suunnistuksena yhden pitkän viikonlopun aikana. Perinteisten suurviestien letkat, urat sekä koodien huutelijat puuttuvat kokonaan. Sen sijaan jokaiselle on tarjolla haastavaa täysipainoista suunnistusta.

Radat
SarjaOsuusPituusRastejaAika-arvio Maasto
Nuuksion 71-311,1 km 17 80 minSolvalla – Meerlampi
4-5 7,0 km 14 50 minLuukki – Sorvalampi
6-7 9,9 km 16 70 minSalmi – Iso-Parikas
Yht67,1 km 1118h 00 min
Nuuksion 41-2 5,0 km 9 35 minLuukki – Sorvalampi
3-4 4,2 km 7 30 minSalmi – Iso-Parikas
Yht18,4 km322h 10 min

Radoilla ei ole viitoituksia. Osuuksilla ei ole hajontaa. Saman maaston yhtä pitkillä osuuksilla on keskenään sama rata. Aika-arviot ovat arviota huippusuunnistajille. Eri tasoisille kuntoilijoille aika-arviot ovat kaksinkertaiset huippujen aika-arvioihin verrattuna. Ei juomarasteja.

Kartta:
Mittakaava 1:10 000, Käyräväli 5 m. Kuvalliset rastimääritteet kartassa.

Ratamestarit:
Hannu Lammi (Solvalla), Aimo Kangas (luukki) ja Jyrki Louhi (Salmi)

Joukkueiden kokoonpano:
Nuuksion 7 epäviestijoukkueessa on 1-7 suunnistajaa ja Nuuksion 4 joukkueessa 1-4 jäsentä. Joukkueet saa muodostaa täysin vapaasti ja joukkueessa voi olla sekä miehiä että naisia. Yksi osallistuja voi juosta yhdessä joukkueessa useamman osuuden tai hän voi kuulua useampaan joukkueeseen molemmissa sarjoissa, jos kunto vain riittää. 

Omatoiminen suunnistus:
Joukkueen jäsen juoksee osuutensa torstaista 17.6 kello 12:00 ja sunnuntain 20.6 kello 24:00 välisenä aikana. Osuuksia ei tarvitse suorittaa numerojärjestyksessä. Osuuksia voi suorittaa myös keskenään rinnakkain. Osuuksien välissä voi olla myös taukoja eli osuuksia ei tarvitse juosta peräkkäin. Kaikkia osuuksia voi juosta joko päivällä tai yöllä. 
Omatoimisuus tarkoittaa myös että ei ole kisakeskuksia eikä pysäköinnin ohjausta. Pysäköi omatoimisesti ja turvallisesti sallituille paikoille.

Ajanotto ja tulokset:
Lähtö, rastit ja maali on merkitty maastoon rastilipuilla. Rasteilla ei ole emit-leimasimia. Joukkueen jokainen osallistuja tallentaa oman reittinsä urheilukellolla tai puhelinsovelluksella ja lataa reittinsä gpx-muodossa tulospalveluun.

Reilun pelin henki:
Suunnistetaan reilun pelin hengessä: karttoja ei tutkita ennen ajanoton käynnistystä, tuloksiin tutustutaan vasta oman juoksun jälkeen ja jälkipelit käynnistyvät sitten kun kaikki saman maaston radat on kierretty.

Turvallisuus:
Metsä on turvallinen paikka liikkua ja omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät. 
Muista myös omatoiminen huolenpito. Jos kuljet yksin, ilmoita aina etukäteen minne menet ja koska palaat. Tarvittaessa ota kaveri tai ainakin kännykkä mukaan matkaan! Tilanteen vaatiessa soita hätänumeroon 112.
Jokainen liikkuu maastossa omalla vastuulla, eikä järjestäjä ole vakuuttanut osallistujia. Jokainen osallistuja huolehtii että valitsee kuntoonsa ja taitoihinsa sopivan radan. Alaikäisten osalta ei ole suoritus ikärajaa, mutta huoltajien on huolehdittava, että alaikäisen kunto ja taito riittää osuudelle.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautumiset 7.6 kello 23:45 mennessä. Joukkueen kartat postitetaan joukkueen yhteyshenkilölle 11.6.2021.

Karttamaksut:
Nuuksion 7: 100e per joukkue
Nuuksion 4: 50e per joukkue

Tervetuloa Nuuksioon!

Muuta
Poikkeustilanteen vuoksi muutokset ovat mahdollisia.
Lisätietoja: Jyrki Louhi (jyrki.louhi at helsinginsuunnistajat.fi)

Nuuksion 7&4 ratamestareiden terveiset

Nuuksion 7&4 suunnistetaan tänä vuonna 17-20.6.2021 kolmessa maastossa eri puolilla Nuuksiota. Konsepti on sama kuin viime vuonna – haastavaa ja vaativaa suunnistusta hyvissä maastoissa. Viimevuotiseen tapaan oman suorituksen voi tehdä omatoimisesti pitkän viikonlopun aikana.

Tarjolla kolme haastavaa maastoa
Tänä vuonna Nuuksion 7&4:ssa on tarjolla kolme maastoa: Solvalla-Meerlampi, Luukki-Sorvalampi sekä Salmi-Iso-Parikas. Kaikki maastot tarjoavat haastavaa Nuuksiota sisältäen jyrkkiä kalliomäkiä, erikokoisia lampia, soita sekä reheviä kuusikko rinteitä. Lähempänä vilkkaita ulkoilualueita polkuverkosto on tiheämpi ja ihan kaikki pikku polkuja ei ole välttämättä merkitty karttaan. Luukin maastossa on myös jonkin verran hakkuita ja eri ikäisiä taimikoita. Ratoja laadittaessa huhti-toukokuun vaihteessa näkyvyys oli maastossa vielä hyvä mutta todennäköisesti kesäkuun lopussa näkyvyys on heikentynyt, jolloin vaaditaan lisää tarkkuutta.

Nuuksion seiskan radoista
Nuuksion seiskan kattaukseen kuuluvat 11,1 km rata Solvallassa, 7,0 km rata Luukissa sekä 9,9 km rata Salmessa. Sekä Solvallan että Salmen radat ovat tyypiltään pitkän matkan ratoja sisältäen runsaasti pitkiä rastivälejä erilaisine reitinvalinta haasteineen. Näillä pitkillä väleillä on tarjolla myös erilaisia pidempiä polku kiertoja. Molemmilla radoilla radan loppu on raskasta ja haastavaa suunnistusta maaliviivalle asti. Luukin rata on tyypiltään enemmän keskimatkan radan tyyppinen eli tiukkaa suunnista koko matkan. 

Nuuksion nelosessa tarjolla haastetta lyhyemmillä matkoilla
Haastavaa suunnistusta lähdöstä maaliin, mutta lyhyemmillä matkoilla kuin Nuuksion seiskassa, tätä on tarjolla Nuuksion nelosessa. Nuuksion nelosen radoilla on tarjolla myös pitkiä reitinvalintavälejä, mutta nelosen radat ovat enemmän keskimatkojen tyyppistä tiukka suunnista. Nuuksion 4 sarja tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka eivät saa joukkuetta kasaan Nuuksion 7 sarjaan tai joille Nuuksion 7 radat ovat liian pitkiä. Joukkueeseen ei tarvita välttämättä kuin kaksi suunnistajaa. jotka käyvät vaikka perjantaina juoksemassa aloitus osuudet Luukissa ja sunnuntaina loput kaksi osuutta Salmessa.

Nuuksion 7&4 ratamestarit 2021
Hannu Lammi, Aimo Kangas ja Jyrki Louhi

PS. Nuuksion 7&4 radat tarjoavat oivallisen omatoimisen mahdollisuuden harjoitella kohden elokuun suurviestiä. Yhdelläkään rastilla ei ole heijastinta uusien lajisääntöjen mukaisesti niin voit ottaa jo nyt elokuun pimeyden haltuun. Nuuksion seiskan Solvallan ja Salmen radoilla taas voi harjoitella elokuun pitkille osuuksille valitsemalla polkukiertoja, jolloin kokonaispituus vastaa hyvin elokuisia pituuksia.

Nuuksion 7&4 Kesällä 2020

UKK – Näitä kysellään

Voivatko kuntojoukkeen jäsenet juosta yhdessä Nuuksion 7 tai Nuuksion 4 osuudet, joilla on sama rata?

Kuntoilijat voivat juosta yhdessä osuudet, joilla on sama rata. Lisää tuloksen tallennuksessa nimen perään (+) niin reilun pelin hengessä kaikki tietävät, että tulos on tiimityötä.

Voiko osuuksia juosta yöllä? Saako siitä jotain hyvitystä?

Kaikki osuudet voi halutessaan juosta yöllä. Rasteilla ei ole suunnistuksen uusien lajisääntöjen mukaisesti kuitenkaan heijastimia. Jos juokset osuuden yöllä, merkitse tuloksiin nimesi perään (YÖ) niin kaikki tunnistavat yöjuoksun. Erillistä hyvitystä tästä ei kuitenkaan tule.

Onko ohjetta nuorison ikärajoihin?

Radat on laadittu aikuisten kansallisten kilpailujen A-tason mukaisesti. Suositus on, että jokainen valitsee kuntoonsa ja taitoihinsa sopivan radan. Nuuksion 7 osalta HD16+ sarjan taitotaso riittää ainakin lyhyemmille osuuksille. Nuuksion 4 osalta radat soveltuvat kokeneille HD13+ sarjalaisille. Huomioi oma turvallisuutesi eli kerro muille oma aikataulusi ja ota kännykkä mukaan.

Onko juomarasteja?

Ei ole juomarasteja. Suositus on ainakin Nuuksion 7 pidemmillä matkoilla varata oma joutava mukaan. Ei kuitenkaan roskia maastoon.

Onko yhteislähtöä suurviestien tapaan?

Nyt kesäkuussa kun korona tilanne on helpottunut on suunnitelmissa toteuttaa jokaiseen kolmeen maastoon omatoiminen yhteislähtö. Tästä tarkemmin toimintaohjeissa.

Minulla ei ole urheilukelloa tai kännykkää, jolla voisin tallentaa reittini. Voinko silti osallistua?

Voit silti osallistua. Tällöin sinulle ei saada hyväksyttyä aikaa, mutta voit silti merkitä itsellesi käsiajan.

Voivatko miehet osallistua Nuuksion 4 sarjaan?

Kyllä voivat. Kumpaankin sarjaan voivat osallistua vapaasti niin miehet kuin naiset.