Iltarastit taitotreenit

Iltarastit pääsiäisyllätys 2020 1: Paloheinä

Iltarastit tarjoaa omatoimisen suunnistuskevään piristykseksi pääsiäisyllätyksen vaativaan makuun. Rasteja ei ole piilotettu mutta suurin osa kartasta on!

Tämä karttamestari Jyrki Louhen suunnittelema väylä- ja suuntaharjoitus on tehty Paloheinän mainioon maastoon, jossa korkeuskäyristä ei ole paljoa apua. Vinkkejä toteutukseen voi tutkia alta löytyvistä treeniohjeista.

Kaikille seikkailunhaluisille heitämme vielä lisähaasteen: tee treeni lampun kanssa yösuunnistuksena, rasteilla ei ole heijastimia!

Koko treenireitin pituus on 7.7km, mutta matkaa voi helposti lyhentää oikaisulla välistä 8-17. Reitille on myös vaihtoehtoinen lähtöpiste Pitkäkoskelta. Treenin rastipisteet ovat Paloheinän Lähikiintorastien pisteitä ja ne löytyvät maastosta 30.4.2020 asti.

Treenin lopuksi voit ladata gpx-reitin (urheilukellosi tms. tallentama) Iltarastit reittipalveluun omaksi ja muidenkin iloksi. Ladatut Paloheinän pääsiäisretket löytyvät tästä linkistä.

Iltarastit pääsiäisyllätys 2020 2: Pirkkola

Iltarastien toinen pääsiäisyllätys tarjoaa puuhaa Pirkkolan tutuille poluille…. hetkinen, ei sittenkään, Jyrki poisti polut kartoista! Ja poissa on suurin osa muustakin kartasta. No, nyt pääsee eteenpäin vain suunnistamalla.

Karttamestari Jyrki Louhi on suunnitellut Pirkkolaan väyläharjoituksen polut poistettuna. Pirkkolan maasto ei ole ollut koskaan niin vihreä ja metsäinen kuin tämän treenin väyliä kulkemalla! Rata on hyvin tasapainotettu: jos selviät viidestä ensimmäisestä rastista, löydät kyllä loputkin kärsivällisellä ja huolellisella kartanluvulla.

Kaikille yöseikkailijoille tiedoksi: Pirkkolankaan treenirasteilta ei löydy heijastimia!

Avaa ja tulosta treenikartta (pdf) viereistä kuvaa napsauttamalla.

Koko treenireitin pituus on 6.2km ja oikaisumahdollisuuksia on useita. Kierrokselle voi lähteä myös Maunulan majalta. Treenin rastipisteet ovat Pirkkolan Lähikiintorastien pisteitä ja ne löytyvät maastosta 31.5.2020 asti.

Treenin lopuksi voit ladata gpx-reitin Iltarastit reittipalveluun yhteiseksi iloksi. Pirkkolan pääsiäisretket pääset katselemaan tästä linkistä.

Tässä vielä linkit kummankin taitotreeniin reiteille sekä reittien lataukseen. Kartat eivät ole enää käytössä ja rastit on poistettu maastosta.

  • Paloheinä   10. – 30.4.   Kartta   Reitit   (lataa)
  • Pirkkola   11.4. – 31.5.   Kartta   Reitit   (lataa)

Aurinkoista pääsiäistä ja onnea matkaan!
— Iltarastit-tiimi

Taitotreenien erikoiskartat

Taitotreeni on Iltarastien erikoiskartta, jonka rata on toteutettu tapahtuman normaaliratojen rastipisteillä mutta karttapohjaa on käsitelty tiettyyn harjoitukseen sopivaksi. Treenikartalla tuttukin maasto tarjoaa aivan uusia haasteita.

Taitotreenejä järjestetään liikuntapuistojen maastoissa (Pirkkola, Paloheinä, Laakso, Postintaival, Kivikko, Herttoniemi, Uutela). Tarjolla on yksi treenikarttojen vaihtuvista teemoista. Taitotreeni-karttaan on valmiiksi painettu yleensä noin 6km rata (T2) sekä tästä oikaisulla lyhennetty noin 4km rata (T1).

Treenikarttoja on käytössä rajoitettu määrä, karttamaksu on sama kuin normaalikartoilla. Taitotreenistä ilmoitetaan tarkemmin aina Iltarastit-tapahtuman ennakkotiedoissa.

Katso karttamestarin vinkit:  >> Rastinotto  >> Suuntaharjoitus  >> Viivasuunnistus  >> Väyläkartta  >> Ilman polkuja  >> Käyrät

Taitotreenit syksyllä 2019

  • 12.8 Pirkkolan liikuntapuisto – suunnistusvedot
  • 26.8 Paloheinän ulkoilumaja – viivasuunnistus
  • 2.9. Pirkkolan liikuntapuisto – yösuunnistus
  • 16.9. Uutela (Vuosaari) – yösuunnistus
  • 6.10 Postintaival – rastinotto ilman polkuja
  • 13.10 Paloheinän ulkoilumaja – sini-ruskea kartta

Taitotreenit keväällä 2019

  • 1.4. Mustikkamaa – muistisuunnistus
  • 8.4.  Kivikko – rastinotto
  • 15.4.  Pirkkolan liikuntapuisto – rytminvaihto, ilman polkuja
  • 22.4.  Paloheinän ulkoilumaja – väyläkartta
  • 8.7.  Paloheinän ulkoilumaja – suunnassakulku

Taitotreenit 2018

  • 2.4.  Pirkkolan liikuntapuisto – ilman polkuja ja teitä
  • 9.4.  Kivikon liikuntapuisto –  käyräkartta
  • 23.4.  Paloheinän ulkoilumaja –  rytminvaihto ilman polkuja
  • 14.5.  Paloheinän ulkoilumaja – viestiharjoitus, yhteislähtö klo 18:00, hajonnat, radat 5/7km
  • 13.8  Pirkkolan liikuntapuisto – Ilman polkuja ja teitä
  • 27.8  Paloheinän ulkoilumaja – viivasuunnistus
  • 3.9  Pirkkolan liikuntapuisto – suuntaharjoitus
  • 17.9  Paloheinän ulkoilumaja – väyläkartta
  • 7.10  Postintaival – rastinotto
  • 14.10 Herttoniemi – suunnistusvedot

Taitotreenien karttamallit

Suunnistusvedot. Lyhyitä muutaman rastin peräkkäisiä ratoja. Tarkoitus on juosta jokainen rata vetona kilpailuvauhtia ja sen jälkeen kevyesti seuraavan vedon lähtöön palautellen seuraavan vedon lähtöön.
Rastinotto. Runsaasti lyhyitä rastivälejä. Tarkoitus keskittyä rastinottamiseen.
Käyräkartta. Kartalla vain käyrät. Tarkoitus edetä maaston muotojen avulla.
Väyläsuunnistus. Rastivälistä näkyvissä vain kapea väylä, jotka pitkin edetään. Väylä voi myös mutkitella.

Viivasuunnistus. Kartalla viiva, jota ei merkitty maastoon, mutta jonka varrella muutama rasti. Tarkoitus edetä maastossa tarkasti viivaa pitkin
Suuntaharjoitus. Rästiväli piilossa. Edetään suunnalla rastille.
Ei polkuja. Polut ja pyörätiet poistettu kartasta. Tarkoitus suunnistaa maasto kohteiden avulla.

Haastattelussa taitoreenien karttamestari Jyrki Louhi. Vinkkejä eri tyyppisiin karttaharjoituksiin kauden 2017 taitotreeneissä.

Karttamestarin vinkit, osa 1: Pirkkola ilman polkuja

Pirkkolan liikuntapuistoa ilman polkuja ja ulkoiluteitä:

Kerro vähän taustoja taitotreeneistä

Idea taitotreeneistä lähti siitä että Iltarastien ratamestari on tehnyt ison työn miettimällä hyvät rastipisteet ja viemällä liput ja emitit metsään. Samoilla rastipisteillä voitaisiin tarjota haastavampia harjoituksia niille, joille Iltarastien perusradat ovat jo liian helppoja tutuissa Keskuspuiston maastoissa.

Mikä on tämän taitotreenin idea?

Tällä kertaa taitotreenin kartasta on poistettu kaikki polut, pururadat sekä valtaosa pyöräteistä. Eli nyt tuttu maasto on tavallista haastavampi, kun polut ja pyörätiet eivät ole helpottamassa reitinvalintoja ja kartanlukua.

Kartalla on siis kuitenkin osa pyöräteistä?

Pyörätie ovat tosiaan näkyvissä autoteiden ylityksissä turvallisuuden takia. Merkittyjä ylityskohtia on käytettävä. Samoin pyörätiet ovat näkyvissä siirtolapuutarhan kohdalla niin että viljelty alue voidaan kiertää sujuvasti pyöräteitä pitkin.

Miten suunnittelit radat tähän treeniin?

Käytössä ovat normaalit Iltarastien rastipisteet. Rastivälit on koitettu katsoa niin että ihan rastiväliviivan lähellä ei ole rastiväliviivan suuntaisia selkeitä polkuja tai pyöräteitä.

Mikä on hyvä taktiikka Pirkkolan ilman polkuja -taitotreeniin?

Kannattaa lähteä sillä asenteella että edessä normaali metsämaasto ja lukea kartalla olevia kohteita sen mukaan. Kompassia tarvitaan enemmän kuin Pirkkolassa yleensä. Rastinotossa tarvitaan ehkäpä myös tavallista enemmän tarkkuutta.

Mikä on haastavinta Pirkkolan harjoituksessa?

Pitäisi koko ajan yrittää suunnistaa kartalla olevien kohteiden mukaan ja olla välittämättä siitä että vastaan tulee polkuja, pyöräteitä ja pururatoja joita kartassa ei ole.

Karttamestarin vinkit, osa 2: Vetokannas-Paloheinä väyläkartta

Mikä on Vetokankaan harjoituksen idea?

Vetokankaalla aiheena on väyläsuunnistus, jossa rastivälistä on näkyvissä vain kapea väylä kartalla, jonka ulkopuolelta kartta on valkoinen. Tarkoitus on edetä maastossa tätä väylää pitkin.

Mikä on hyvä taktiikka tähän väylätreeniin?

Väylätreenissä reitinvalinta on tehty jo valmiiksi, joten koko harjoitus on tarkkaa toteuttamista. Kartassa näkyviä maastokohteita joutuu lukemaan tavallista tarkemmin, jottei vahingossa juokse ulos väylältä.

Miten suunnittelit radat tähän treeniin?

Käytössä ovat normaalit iltarastien rastipisteet. Rastivälit on koitettu katsoa niin että ihan rastiväliviivan lähellä ei ole rastiväliviivan suuntaisia selkeitä polkuja tai pyöräteitä, jolloin väylät kulkevat koko radan matkan maastossa. Lisäksi kartan tumman vihreitä alueita on koitettu välttää mahdollisuuksien mukaan.

Mikä on haastavinta Vetokankaan harjoituksessa?

Pitäisi pystyä pysymään kokoajan kapealla väylällä. Pitkä päätyyn ja perään taktiikka ei toimi, koska jos eksyy ulos väylältä voi olla vaikea saada uudestaan kiinni kartasta.

Mitä jos kuitenkin lähtee liian lujaa ja eksyy ulos väylältä?

Tätä varten karttaan on jätetty näkyville selkeä pyörätieverkosto, joka kiertää väyläsuunnistuksen ratoja jonkin matkan päästä. Jos eksyy kokonaan niin näistä pyöräteistä saa tarvittaessa itsensä takaisin kartalle.

Karttamestarin vinkit, osa 3: Pirkkola viivasuunnistus

Mikä on Pirkkolan harjoituksen idea?

Pirkkolan aiheena on viivasuunnistus, jossa normaaliin karttaan on piirretty oranssi yhtenäinen viiva, jota pitkin on tarkoitus on edetä maastossa. Viivaa ei ole merkitty maastoon. Viivan varrella on rasteja, jotka on tarkoitus löytää ja leimata niillä.

Mikä on hyvä taktiikka tähän treeniin?

Viivatreenissä reitinvalinta on tehty jo valmiiksi, joten koko harjoitus on tarkkaa etenemistä viivan mukaisesti. Maastokohteita joutuu lukemaan tavallista tarkemmin jotta pysyy kokoajan viivalla. Alussa kannattaa lähteä tavallista hitaammin ja lukea paljon karttaa. Ja kun homma toimii voi vauhtia lisätä. Vastaavasti jos ei tahdo pysyä viivalla voi miettiä onko liikaa vauhtia.

Miten valitsit viivan reitin?

Käytössä ovat normaalit iltarastien rastipisteet. Viiva on vedetty niin että se kulkee melko usean rastipisteen kautta. Reitti on koitettu valita niin että koko ajan olisi luettavaa kartalla. Muutamilla maaston köyhillä alueilla, joissa ei paljonkaan luettavaa, viiva tukeutuu polkuihin.

Mikä on haastavinta viivaharjoituksessa?

Karttaa ja maastoa on luettava lähes koko ajan. Lisäksi rastipisteiden huomaaminen voi tuottaa ongelmia kun etukäteen ei ole tiedossa missä kohtaa rastit ovat.

Taitotreenien karttamestarin vinkit, osa 4: Paloheinä suuntaharjoitus

Mikä on Paloheinän harjoituksen idea?

Paloheinän aiheena on suunta, jossa rastivälin kohteet on piilotettu kartasta, jolloin tarkoitus on edetä maastossa rastille kompassin suunnalla.

Miten valitsit rastipisteet?

Käytössä ovat tälläkin kertaa normaalit iltarastien rastipisteet. Rastipisteet on valittu niin että joko ennen rastia tai heti rastin jälkeen on selkeä pysäyttävä kohde. Eli jos eksyy suunnasta voi tämän pysäyttävän kohteen avulla paikallistaa itsensä kartalle. Lisäksi kartalla ovat näkyvissä runsaasti rastivälien ulkopuolella olevia ulkoiluteitä, joiden avulla itsensä voi paikallistaa jos rastilippu ei löydy.

Mukana on sekä lyhyitä että vähän pidempiä rastivälejä. Tumman vihreää aluetta on yritetty välttää.

Mikä on hyvä taktiikka tähän treeniin?

Kannattaa edetä normaalia omaa suunnistus vauhtia. Katsoa suunta kaukana olevaan selkeään kohteeseen, edetä sinne ja katsoa uusi selkeä kohde. Rastivälillä ei karttaa pysty lukemaan mutta rastin lähellä kartassa näkyvät kaikki maastokohteet sekä edellä mainittu pysäyttäjä.

Mikä on haastavinta suuntaharjoituksessa?

Säilyttää mieli tyynenä vaikka kartalla ei olekaan mitään luettavaa. On vain edettävä suunnalla kompassin avulla.

Taitotreenien karttamestarin vinkit, osa 5: Postintaival rastinotto

Mikä on Postintaipaleen harjoituksen idea?

Postintaipaleen taitotreenin teemana on rastinottaminen. Radat ovat erittäin runsas rastiset, jolloin valtaosa radasta on joko rastille lähestymistä tai sieltä poistumista.

Miten valitsit rastit tällä kertaa?

Käytössä ovat tälläkin kertaa normaalit iltarastien rastipisteet. Nyt oikeastaan on valittu lähes kaikki käytössä olevat rastipisteet niin että muodostuu lyhyitä ja haastavia rastivälejä. 4km taito1 radalla on 19 rastia ja 6km taito2 radalla 28 rastia. Rastivälit ovat siis keskimäärin noin 200 metriä.

Siis pelkkää rastinottoa, eikö muuta?

Aivan, Laakson-postintaipaleen maasto on melkoisen polkurikasta, joten taitotreeniä on vaikeutettu hieman poistamalla kartasta kaikki polut. Samoin kaikki tiheiköt ja avoimet alueet on poistettu. Ulkoilutiet on kuitenkin jätetty karttaan. Ja toiseksi koska ko maasto on jonkin verran rikkonainen niin mukana on muutama yli 500 metrin mittainen siirtävä reitinvalintaväli.

Mikä on hyvä taktiikka tähän treeniin?

Tarkasti rastille ja sieltä pois. Ja jos homma ei tunnu toimivan kannattaa pysähtyä ja miettiä missä vika. Onko vauhti liian kova vai keskittyminen pielessä. Jos homma tuntuu toimivan hyvin voi jossakin kohtaa kokeilla juosta muutaman välin tavallista kovempaa.

Taitotreenien karttamestarin vinkit, osa 6: Kivikko käyrät

Mikä on Kivikon harjoituksen idea?

Alunperin Kivikkoon oli suunniteltu käyräkarttaharjoitus. Suunnitelma kuitenkin muuttui hieman matkan varrella ja kartassa on käyrien lisäksi mukana muutakin tavaraa, lähinnä kiviä, jyrkänteitä, juoksuhautoja, suurimmat tiet sekä rakennettuja kohteita. Polut, pyörätiet, suot ja ojat on siis poistettu kartasta. Idea on edelleen suunnistaa maaston muotojen avulla ilman polkujen yms tukea.

Miten valitsit rastit tällä kertaa?

Käytössä ovat tälläkin kertaa normaalit iltarastien rastipisteet niin että valinta kohdistui pisteisiin jotka ovat mukana taitotreenin kartalla eli kiviä, jyrkänteitä ja kumpareita. Kivikon maastoalue on sangen kapea, joten radoilla on paljon rasteja ja muutaman kerran mennään ristiin.

Mitä jos eksyn ja hukkaan itseni?

Kivikon maastoaluetta kiertää joka puolella erittäin selkä tie tai asutusalue, jotka kaikki ovat näkyvissä taitotreenin kartalla. Joten kovin pitkälle ei eksymän pääse. Myös mäkien huiput ovat selkeitä paikkoja itsenä paikallistamiseen.

Mikä on hyvä taktiikka tähän treeniin?

Maltilla liikkeelle maaston muotoja lukien. Kun homma sujuu voi vauhtia lisätä. Jos taas homma ei toimi kannattaa pysähtyä ja miettiä miksei homma toimi, korjata tilanne ja edetä ehkäpä hieman rauhallisemmin karttaa tarkemmin lukien. Ja koska kartalla on vähemmän tavaraa kuin normi kartalla kannattaa käyttää myös kompassia tukena.