Vinkkejä Jukolaan treenaaville

Jukola-Venlakoulut ovat jo käynnistäneet kurssiohjelman mukaisen harjoittelun. Myös omatoimiselle ja tavoitteelliselle kuntosuunnistajalle löytyy hyvä maanantai-illan Iltarasteja täydentävä työkalupakki oman kunnon ja taidon viimeistelyyn kohti Kangasala-Jukolaa 2019.

Pitkät Iltarastit 20.5. alkaen

Jukolan-viestin pisimmät osuudet ovat 10-13km, ne kaksi “lyhyttäkin” yli 7km. Pidempi taival pistää kropan koetukselle, vaatii pidempijaksoista keskittymistä ja omaa energiatankkaustakin pitää miettiä. Tuntumaa pidempiin vetoihin saat Iltarastien pitkilltä matkoilta: 12km rata on tarjolla 20.5. Salmessa, 27.5. Luukissa (etelä) ja 3.6. Ruuhijärvellä.

Linkit: Iltarastit kalenteri

Helsinki O-Games -kuntosuunnistus 8. ja 9.6.

Helsinki O-Games järjestetään tänä vuonna maailmancupin yleisökilpailuna. Suunnistuksen maailmancupin avaus Vihdin Tervalammella tarjoaa upeat puitteet ja vaativat radat myös kuntosuunnistajille.

Maailmancupin maastokisojen harjoituskartat Solvallassa ovat tarjolla kuntosuunnistajille. Alueella on laadittu neljä erilaista vaativaa ja maailmancupin kilpailua vastaavaa harjoitusta. Karttoja voi ostaa luontokeskus Haltiasta ja Suunnistajan Kaupasta. Harjoitukset ovat avoinna 4.5 -8.6.

Linkit: Helsinki O-Games

Firmaliigan kisat

Yritysjoukkueiden ja kaveriporukoiden kisan lisäksi Firmaliigan tapahtumat ja radat ovat avoimia myös kaikille kuntosuunnistajille. Liigan radat laittavat sekä suunnistustaidot että kunnon koetukselle. A-lohkon 6km rata on täysin vertailukelpoinen kansallisten suunnistuskisojen tarjoamiin haasteisiin.

Kisajärjestelyt (lähtö äänimerkillä, kartta vasta lähdön jälkeen, K-pisteen käyttö) tuovat oman lisämausteensa tapahtumiin. Firmaliigan tapahtumat tiistai-iltaisin touko- ja elokuussa.

Linkit: FirmaliigaFirmaliigan ohjeet

R-radat ja Taitotreenit Iltarasteilla

Iltarastien tämän kauden uutuus R-radat tarjoavat mahdollisuuden sekä pitkään lenkkiin kiertämällä kaikki rastit (35-43 rastia/10-13km) että harjoitteluun omalla, itse suunnittelemallasi radalla. Omaan rataasi voit valita reitinvalintaan keskittyviä pitkiä rastivälejä tai paljon tarkkuutta vaativia rastipisteitä kaikki rastit-kartan rastejä hyödyntäen.

Iltarastien liikuntapuistojen tapahtumissa on lisänä Taitotreenit, joilla voit kehittää omaa suunnistusosaamistasi erikoiskarttoja ja -ratoja käyttäen.

Linkit: R-radatTaitotreenit

Kiintorastit omatoimiseen harjoitteluun

Jos edelliset tapahtumat eivät sovi omaan kalenteriin tai kaipaat lisää itsenäistä harjoitusta, kauden 2019 kiintorastit ovat jo paikoillaan odottamassa hyvissä maastoissa: Pirttimäki, Solvalla, Luukki ja Salmi. Kiintorasteissa on heijastin joten ne sopivat myös yöjuoksuun.

Karttoja voit ostaa 10€ kappalehintaan Iltarasteilta sekä paikan päältä Pirttimäestä, Solvallasta ja Salmesta sekä Suunnistajan Kaupasta.

Linkit: Kiintorastit

Työkaluja oman suorituksen analysointiin

Suunnistusharjoittelun lisäksi omaa suoritusta kannattaa arvioida säännöllisesti ja tunnistaa omat kehityskohteet. Helsingin Suunnistajien kuntosuunnistustapahtumissa on käytössä online-tulospalvelu, josta löydät tulokset, väliajat sekä oman tuloskorttisi.

Nuuksion tapahtumissa on käytössä myös Reittihärveli, josta pääset helposti vertailemaan omia reitinvalintojasi muihin suunnistajiin. Saat reittisi helposti näkyviin joko lataamalla GPS-jäljen tai piirtämällä.

Linkit: Online-tulospalveluReittihärveli

Lähdössä Jukolaan mutta joukkue puuttuu?

Helsingin Suunnistajien Jukola- ja Venla-joukkueista löytyy paikkoja myös ensikertalaisille ja aloittelijoille. Vaikka et vielä olisi seuran jäsen, niin ilmoittaudu rohkeasti mukaan (jukola@helsinginsuunnistajat.fi) kokemaan Jukolan tunnelmaa parhaalla tavalla, eli suunnistaen.